NOS NieuwsAangepast

Premier Japan ziet af van salaris

De Japanse premier Naoto Kan heeft gezegd dat hij geen salaris wil ontvangen zolang de nucleaire crisis na de kernramp in Fukushima voortduurt. Kan doet afstand van zijn maandelijkse loon van ruim 14.000 euro. Voor zijn werk als parlementslid zal hij nog wel salaris ontvangen.

Tijdens een persconferentie verklaarde hij dat naast energiegroep Tepco de overheid een grote verantwoordelijkheid heeft voor deze ramp.

De voltallige top van Tepco, de eigenaar van de nucleaire centrale, deed eerder vandaag al volledig afstand van zijn salaris.

Discussie

Ook verklaarde de premier dat Japan minder afhankelijk wil worden van kernenergie en, in tegenstelling tot eerdere plannen, het gebruik ervan niet zal opvoeren.

Kernernergie had in de toekomst in vijftig procent van de elektriciteitsbehoefte van Japan moeten voorzien. Nu is dat nog dertig procent. In de nieuwe plannen blijft dat zo en wordt duurzame energie belangrijker.

Door de problemen met de kerncentrale in Fukushima is ook in Japan de discussie op gang gekomen over de rol van kernenergie.

Bezoek

De aankondigingen vallen samen met het bezoek van ongeveer honderd inwoners aan hun dorp in het rampgebied Fukushima. Voor zo'n twee uur mochten de inwoners hun huizen in om persoonlijke spullen op te halen. Ze moesten wel maskers op doen en speciale kleding aantrekken tegen besmetting met radioactieve deeltjes.

Het was het eerste georganiseerde bezoek van inwoners die in de zone van twintig kilometer rond de verwoeste kerncentrale wonen. In dat gebied mogen sinds de kernramp voorlopig geen mensen komen.

Waarschijnlijk zullen er de komende tijd meer bezoeken plaatsvinden, maar de inwoners vrezen dat ze niet voorgoed zullen terugkeren.

Ongeveer 85.000 mensen werden geëvacueerd. Door een zware aardbeving, gevolgd door een tsunami viel op 11 maart de koeling van de kerncentrale uit en kwam er radioactiviteit vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl