Jack Grealish verloor deze zomer met Engeland de EK-finale van Italië ANP

Manchester City heeft het eigen transferrecord verpulverd met het aantrekken van Jack Grealish. De regerend kampioen van Engeland maakt 117 miljoen euro over naar Aston Villa voor de aanvaller, die deze zomer met Engeland actief was op het EK.

De duurste aankoop van City was Kevin De Bruyne, voor wie zes jaar geleden 76 miljoen euro werd neergeteld, 41 miljoen minder dan voor Grealish nu.

De 25-jarige Grealish is daarmee overigens niet alleen de duurste City-aanwinst, maar ook de duurste aankoop van welke Engelse club dan ook én de duurste Brit in de geschiedenis.

Duurste aankopen Engelse clubs

Naam Transfersom Van Naar
1. Jack Grealish 117 miljoen euro Aston Villa Manchester City
2. Paul Pogba 105 miljoen euro Juventus Manchester United
3. Harry Maguire 87 miljoen euro Leicester City Manchester United
4. Jadon Sancho 85 miljoen euro Borussia Dortmund Manchester United
= Romelu Lukaku 85 miljoen euro Everton Manchester United
= Virgil van Dijk 85 miljoen euro Southampton Liverpool

Grealish droeg negentien jaar het claret and blue van Aston Villa, vanaf zijn 6de tot zijn 25ste. De over-overgrootvader van de technisch begaafde aanvaller won in 1905 de FA Cup met de grootste club van Birmingham.

Twaalfvoudig-international Grealish, die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan, is de eerste aankoop van Manchester City van deze zomer. De club zag al wel vijf spelers de deur uitlopen, onder wie Angeliño (RB Leipzig) en Sergio Agüero (Barcelona).

Manchester City zit ook achter Grealish' collega-international Harry Kane aan. Hoewel de aanvoerder van Tottenham Hotspur in de richting van de 200 miljoen euro moet kosten, zou de door een oliesjeik gesteunde club ook die transfer nog willen afronden.

Bailey en Ings

Aston Villa was al voorbereid op het vertrek van zijn smaakmaker. De Londenaren kochten woensdag ter compensatie de Jamaicaan Leon Bailey (Leverkusen) en Danny Ings (Southampton) voor 35 miljoen per speler.

Duurste Britten

Naam Transfersom Van Naar
1. Jack Grealish 117 miljoen euro Aston Villa Manchester City
2. Gareth Bale 101 miljoen euro Tottenham Hotspur Real Madrid
3. Harry Maguire 87 miljoen euro Leicester City Manchester United
4. Jadon Sancho 85 miljoen euro Borussia Dortmund Manchester United

STER reclame