Janja Garnbret AFP

De Spanjaard Alberto Ginés López en de Sloveense Janja Garnbret zijn de eerste olympische kampioenen in het sportklimmen.

Bij de mannen had de 18-jarige Ginés López, nog 36ste op het laatste WK, na de onderdelen speed, boulderen en lead het minste aantal punten. Bij sportklimmen is de atleet met het minste aantal punten de winnaar.

De Amerikaan Nathanial Coleman stond na na twee onderdelen aan kop, maar hij zag na een vijfde plaats op lead de titel net aan zijn neus voorbijgaan en ging uiteindelijk met het zilver naar huis.

De bronzen plak was voor de Oostenrijker Jakob Schubert, die als enige de complete route op de lead-muur wist te voltooien.

De Tsjech Adam Ondra, van wie door velen gedacht werd dat hij het goud mee naar huis zou nemen, stelde teleur met een zesde plaats.

Ginés López Reuters

Ginés López werd eerste in het onderdeel speed met een tijd van 6,42 seconden. In het boulderen eindigde de Spanjaard laatste, hij was niet in staat om ook maar één van de drie boulder routes te voltooien. In het lead klimmen werd hij vervolgens vierde.

Het is de eerste keer dat Ginés López goud wint. In 2019 werd hij tweede in een lead-wereldbekerwedstrijd, en won hij zilver op het EK lead.

Goud voor favoriete Garnbret

Bij de vrouwen maakte de Sloveense Garnbret de hooggespannen verwachtingen waar. Ze werd slechts vijfde op speed, maar behaalde in het boulderen en in lead de eerste plaats, haar specialisaties, waardoor het goud haar niet meer kon ontgaan.

Het zilver is voor de Japanse Miho Nonaka, en brons gaat naar landgenote Akiyo Noguchi.

De 22-jarige Garnbret heeft sinds 2016 zes wereldkampioenschappen gewonnen (twee keer lead, vier keer boulderen). In 2019 won ze alle zes de boulder wereldbeker wedstrijden.

STER reclame