Emma Oosterwegel en Anouk Vetter ANP

Anouk Vetter en Emma Oosterwegel hebben voor een historische zevenkamp op de Olympische Spelen gezorgd. Vetter veroverde zilver, Oosterwegel brons. De olympische titel ging voor de tweede keer op rij naar de Belgische Nafissatou Thiam. Nederland veroverde niet eerder een medaille op de zevenkamp.

Na een lange en spannende strijd moest de 800 meter uitsluitsel brengen over de medailleverdeling. Vetter consolideerde haar tweede plaats achter Thiam. Met 6.689 punten tekende ze voor een Nederlands record. Oosterwegel zette met 6.590 punten een dijk van een persoonlijk record neer. Thiam kwam uit op 6.791 punten.

Oosterwegel moest in de strijd om brons afrekenen met de Amerikaanse Kendell Williams en de Belgische Noor Vidts. Met een geweldige eindsprint hield ze de marge met de snelle Vidts beperkt. Williams was eerder al afgehaakt.

De meerkamp bij de vrouwen staat sinds 1964 op het olympisch programma. Tot en met de Olympische Spelen in Moskou (1980) werkten de vrouwen een vijfkamp af, vanaf de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984 de zevenkamp.

Jolanda Keizer leverde tot Tokio de beste vrouwelijke prestatie. Ze eindigde in 2008 in Peking als achtste.

Verrassend Europees kampioene

Vetter nam vijf jaar geleden ook deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Kort daarvoor was ze in Amsterdam verrassend Europees kampioene op de zevenkamp geworden.

In Rio lukte het echter niet in de buurt te komen van de medailles. De atlete moest genoegen nemen met de tiende plaats.

Vetter (zilver), Oosterwegel (brons) en Thiam (goud) na de afsluitende 800 meter op de zevenkamp Reuters

Een jaar later later liet Vetter in Londen zien wel degelijk tot de mondiale top te behoren. Bij de wereldkampioenschappen veroverde ze toen brons. Daarna kwam er een dip.

Op de WK 2019 in Doha knapte er iets bij haar. Vetter verdween voor de afsluitende 800 meter uit het stadion. Ze was het plezier in de sport verloren en nam een tijdje afstand van de atletieksport.

Olympisch ticket

Dit jaar was ze weer op haar best. Vetter dwong in mei bij de internationaal zeer hoog aangeschreven zevenkamp in Götzis een olympisch ticket af door als tweede te eindigen met 6.536 punten. Ze putte er veel vertrouwen uit richting de Olympische Spelen.

In Tokio startte ze de zevenkamp met een persoonlijk record op de 100 meter horden (13,09 seconden). Het was de opmaat naar een zeer sterk toernooi.

Na de eerste dag ging ze verrassend aan de leiding. "Het gaat er tijdens een meerkamp om geen fouten te maken", keek ze terug op de eerste vier onderdelen. "Ik begon goed en heb daarna niets verpest."

Het deelnemersveld van de olympische meerkamp bij de vrouwen Reuters

De verschillen in de top waren klein. Vetter begon de tweede dag ook weer goed met 6,47 meter bij het verspringen, voor haar een cruciaal onderdeel. Ze bleef eerste en had een medaille voor het grijpen. Zelfs goud behoorde tot de mogelijkheden, met speerwerpen en de 800 meter nog op het programma.

En juist bij het speerwerpen, een onderdeel waarop ze doorgaans heel sterk presteert, kwam er even een kink in de kabel. Vetter, dochter van bondscoach Ronald Vetter en oud-speerwerpster Gerda Blokziel, kwam in haar eerste poging tot 51,97; degelijk maar voor haar niet bijzonder.

Waar ze tot meters verder in staat is, kon ze zich in de resterende twee pogingen niet verbeteren. Concurrente Thiam wierp de speer naar 54,68 meter en nam de koppositie over. Vetter moest op de afsluitende 800 meter 64 punten goedmaken voor olympisch goud. Dat bleek een te zware opdracht.

Sensatie Oosterwegel

Achter de twee toppers knokte Emma Oosterwegel zich richting het podium. De 23-jarige Diepenveense, die twee jaar geleden bij de WK in Doha met de zevende plaats al een olympisch ticket veiligstelde, stond na drie persoonlijke records op de eerste dag elfde.

Zevenkampster Emma Oosterwegel ANP

Via het verspringen en het speerwerpen (prachtige 54,60 meter) kreeg ze ineens brons in zicht. De Amerikaanse Kendell Williams stond nog maar één punt voor. Achter Oosterwegel was de Belgische Noor Vidts ook nog een geduchte tegenstandster op de 800 meter. Oosterwegel had een marge van ongeveer 3,5 seconden op de Belgische op de 800 meter. Vidts is een sterke loopster en probeerde het verschil te maken.

De Amerikaanse Williams haakte af, waarna de strijd om brons tussen Oosterwegel en Vidts ging. De Belgische won de serie, maar de 23-jarige Nederlandse beperkte het gat tot twee seconden.

STER reclame