Ploegmaten steunen Marcus Rashford (midden) na het missen van zijn penalty tegen Italië
NOS Nieuws

Elf arrestaties Groot-Brittannië voor racistische uitlatingen rond finale EK voetbal

De Britse politie heeft elf mensen aangehouden in verband met racistische uitlatingen rond de EK-finale. Bij de beslissende penalty's tegen Italië op 11 juli misten de zwarte spelers Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka. Op sociale media verschenen daarna veel racistische berichten.

Een speciale afdeling van de politie die zich richt op voetbalzaken heeft onderzoek gedaan naar meer dan 600 berichten en is tot de conclusie gekomen dat er 207 strafbare teksten zijn geplaatst. 34 accounts kwamen uit Groot-Brittannië. Elf personen zijn opgespoord en aangehouden. Ze zijn allemaal vrijgelaten in afwachting van een proces. Volgens de BBC hangt hen een gevangenisstraf boven het hoofd.

"Dit zijn mensen die denken dat ze zich achter hun profiel op sociale media kunnen verbergen en kunnen wegkomen met abjecte berichten", zegt korpschef Mark Roberts. "Zij moeten beseffen dat we racisme actief bestrijden en dat ze worden opgepakt als die berichten strafbaar zijn."

Het grootste deel van de teksten kwam uit het buitenland. De gegevens van 123 accounts zijn gedeeld met buitenlandse instanties. Of er ook Nederlanders tussen de afzenders zitten, is niet duidelijk. Van 50 berichten is nog niet bekend wie erachter zit.

Steunbetuigingen

Tegenover de racistische uitingen staan ook duizenden mensen die de spelers een hart onder de riem wilden steken. Arsenal-speler Bukayo Saka werd gisteren verrast toen hij zich na de vakantie weer meldde bij zijn club.

Op het Twitteraccount van Arsenal is een filmpje te zien van duizenden brieven, kaartjes, knuffeldieren en vlaggen die zijn uitgestald voor de sprakeloze speler: "Hoe kan ik iedereen bedanken? Mag ik dit allemaal mee naar huis nemen? Ik weet niet wat ik moet zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl