Een vrouw levert een oude mobiele telefoon in waarmee de olympische medailles worden gemaakt
NOS Nieuws

Kritiek op ‘meest duurzame Spelen’, Japan blijft plasticverslaafd

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

Atleten slapen op bedden van gerecycled karton, de 98 podia waarop de winnaars hun medailles in ontvangst nemen zijn gemaakt van gerecycled plastic en zelfs de prullenbakken zijn van materiaal dat eerder werd gebruikt. De organisatie van de Spelen in Tokio noemt het de duurzaamste Spelen ooit, maar de Japanners hebben op duurzaamheidsgebied nog een slag te slaan.

Het plasticgebruik ligt hoog. In 2018 ging het om 9 miljoen ton aan plasticafval. Per inwoner gemeten staat Japan wereldwijd op de tweede plaats, achter de VS.

Plastic tasjes, plastic vorkjes, plastic verpakkingen. "Veel van wat we bij de winkel bestellen is in plastic verpakt", zegt Masae Mitsui bij het uitpakken van de boodschappen. Ze woont met haar gezin in Tokio. De perziken zitten in een plastic verpakking en zijn vervolgens in dat pakket ook weer apart in plastic verpakt.

De familie Mitsui uit Tokio

De familie moet net als andere huishoudens hun afval scheiden en krijgt van de overheid instructies wat in welke bak moet. De melkpakken worden bijvoorbeeld geknipt en de etiketten van PET-flessen worden eraf gehaald. "Dat is niet zo ingewikkeld", zegt Hiroaki Mitsui. "Als het gerecycled kan worden, dan loont het de moeite."

"Japanse consumenten zijn bezorgd als er een klein mankement is aan een product. De producenten zijn daarom heel voorzichtig, om schade aan hun producten te voorkomen en pakken ze daarom in", zegt Masanobu Ishikawa, emeritus hoogleraar duurzaamheid aan de Kobe Universiteit

Volgens hem is het plasticverbruik weliswaar hoog, maar wordt er ook veel ingezameld, meer dan 95 procent van het plastic. "Een deel daarvan wordt verbrand, maar het komt in ieder geval niet in de oceaan terecht."

'Op twee na meest vervuilende Spelen sinds 1992'

Volgens hoogleraar duurzaamheid Masanobu Ishikawa ligt er een taak voor de overheid om consumenten te laten kiezen voor andere producten met duurzamer verpakkingsmateriaal.

Ook de Spelen zelf kunnen duurzamer, zegt Ishikawa. Zo bleven er 4000 lunchgerechten over na de openingsceremonie. De organisatie van de Spelen heeft daar excuses voor aangeboden en gezegd dat er te veel is ingekocht.

De overgebleven pakketten worden, volgens de Japanse gewoonte, gerecycled. De inhoud van de pakketten wordt gebruikt voor dierenvoeding. De verpakkingen komen op de berg plastic terecht die Japan al inzamelt.

De Japanse claim van de duurzaamste Spelen uit de geschiedenis wordt in elk geval niet geslikt door David Gogishvili, van de afdeling duurzaamheid van de Universiteit van Lausanne in Zwitserland. Volgens hem zijn het de op twee na meest vervuilende Spelen sinds 1992. De duurzame oplossingen hebben niet genoeg impact. Doordat de omvang van het evenement toeneemt, neemt ook het aantal sporters dat naar een land komt vliegen bijvoorbeeld toe, stelt Gogishvili. Ook het feit dat er voor iedere Spelen weer een ander land wordt uitgekozen werkt volgens hem niet mee. Hij wijst erop dat dat betekent dat er voor iedere editie keer op keer faciliteiten en stadions moeten worden gebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl