De tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer zijn bij de duetten in de olympische finale synchroonzwemmen als negende geëindigd. Het goud ging naar het Russische koppel Svetlana Kolesnisjenko en Svetlana Romasjina.

Er deden twaalf duetten in totaal mee, de zussen waren als derde aan de beurt. De Russische vrouwen stonden na het technische onderdeel al bovenaan en eindigde met een totaalscore van 195,9079.

Voor de vrije oefening van de finale behaalden De Brouwer ze een score van 88,9000, wat samen met de score van de technische oefening van dinsdag (87,2612) resulteert in een totaalscore van 176,1612. Met deze score hebben ze een persoonlijk puntenrecord gescoord. Hun oude record stond op 88,300, behaald bij de EK in mei.

Goud voor Rusland

Romasjina won ook goud in de duetten in 2016 in Rio, met een andere partner. Kolesnitsjenko deed toen mee in het team onderdeel, en won toen met het Russische team goud.

Het zilver ging naar Huang Xuechen en Sun Wenyan uit China en het brons is voor het Oekraïense duo Marta Fedina en Anastasiya Savchuk.

Het was de eerste finaleplaats voor Nederland bij de duetten sinds Peking 2008, toen Bianca en Sonja van der Velden negende werden. Dat hebben ze de zusjes De Brouwer nu dus geëvenaard.

De zussen waren erg tevreden met hun optreden. "Het doel was de finale halen, en in de finale was het doel om dat plekje te behouden."

"Meedoen aan de Olympische Spelen is natuurlijk supergaaf, en de ervaring is al enorm. Je wilt op de Olympische Spelen laten zien wat je kan en dat hebben we gedaan", zei Bregje de Brouwer.

Maar er is ook nog ruimte voor verbetering. "Wat we hier zien is dat we nog steeds de power missen. We zijn redelijk goed in synchroonzwemmen en we hebben interessante bewegingen, maar dat extra power missen we nog en daar moeten we zeker nog aan werken."

STER reclame