NOS NieuwsAangepast

12.000 jongeren verslaafd aan gamen

Zo'n 1,5 procent van de jongeren tussen 13 en 16 jaar zegt dat ze verslaafd zijn aan online gamen. Dat zijn 12.000 kinderen, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De verslaafde jongeren zijn gemiddeld bijna acht uur per dag online aan het gamen. Hierdoor slapen ze te weinig en verwaarlozen ze hun huiswerk.

De gamers zijn vrijwel allemaal jongens en tweederde van hen zit op het vmbo.

Depressies

De verslaafde gamers hebben vaker dan andere gamende jongeren last van depressies. Ook eenzaamheid, een negatief zelfbeeld en sociale angst komen wat vaker voor bij verslaafde gamers dan bij niet-verslaafde gamers.

Toch lijken gamers die goede vrienden hebben, zowel in het echte leven als online, iets minder last te hebben van negatieve gevoelens.

Toename

Onderzoeker Tony van Rooij van het instituut voor verslavingszorg IVO, die morgen promoveert op het onderzoek, verwacht dat het aantal gameverslaafden zal toenemen. Volgens hem komt dat doordat de spellen en de digitale technologie steeds meer met het leven verweven raken.

Het dwangmatig gamen kan volgens Van Rooij goed worden aangepakt met bestaande verslavingstherapieën. Daarnaast roept hij gamers zelf en hun ouders op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl