Brazilië na strafschoppen, Spanje na verlenging in olympische voetbalfinale

De finale van het olympische voetbaltoernooi bij de mannen gaat zaterdag tussen Brazilië en Spanje. Titelverdediger Brazilië won in een doelpuntloze halve finale na strafschoppen van Mexico, de olympisch kampioen van 2012. Spanje kreeg gastland Japan pas in de verlenging op de knieën door een goal van invaller Marco Asensio.

Mexico viel in Tokio op met fris aanvalsspel - in de kwartfinale tegen Zuid-Korea werd het bijvoorbeeld 6-3 - maar tegen Brazilië was daar weinig van te zien. Uit vrees voor de snelle Braziliaanse aanvallers opereerden de Mexicanen heel voorzichtig.

Brazilië maakte dan ook de dienst uit, zonder echt te overtuigen. De ervaren doelman van Mexico, Guillermo Ochoa, greep voor rust goed in bij een verrassend schot van Ajacied Antony en een snoeiharde vrije trap van de 38-jarige veteraan Dani Alves.

Na een half uur leek Brazilië de score te kunnen openen uit een penalty na een vermeende overtreding op Douglas Luiz, maar de VAR zag in dat er eigenlijk niets aan de hand was. Pas op slag van rust meldde Mexico zich twee keer aan het front, maar beide malen redde keeper Santos.

Antony in duel met Jesus Angulo

In de tweede helft kregen de Brazilianen de grootste kans van de wedstrijd: Richarlison kopte op de paal. Na negentig minuten zonder doelpunt was een verlenging nodig, waarin de vermoeidheid bij beide ploegen toesloeg en er niets meer te beleven viel.

In de strafschoppenserie was het snel bekeken voor Mexico. De eerste strafschop van Eduardo Aguirre werd door Santos gekeerd en de tweede van Johan Vásquez ging tegen de paal. De Brazilianen schoten alles raak en konden na de vierde penalty van Reinier een feestje bouwen.

Invaller Asensio matchwinner in verlenging

Spanje, een van de favorieten voor de olympische titel, had het moeilijk met gastland Japan. In de eerste helft was er één grote kans voor Rafa Mir, die alleen op keeper Kosei Tani afging, maar hem niet wist te passeren.

Na rust was er zowaar even wat Japanse druk, maar al snel nam Spanje het heft weer in handen. Na een overtreding op Mikel Merino dacht Spanje een penalty te krijgen, maar dat feest ging na ingrijpen van de VAR niet door.

De vermoeid ogende Spanjaarden - middenvelder Pedri speelde bijvoorbeeld al zijn 72ste wedstrijd van het seizoen - hadden moeite om een gaatje te vinden in de hechte Japanse defensie. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg Spanje nog wel drie kansen op rij, maar die gingen er niet in waardoor er moest worden verlengd.

In de verlenging bleef Spanje aandringen en in de 116de minuut werd het daarvoor beloond: Asensio, in het veld gekomen voor Pedri, scoorde met een fraai schot.