Scott Giles, winnaar van het laatste olympische goud in de Finn-klasse Reuters

Nicholas Heiner heeft zich in de allerlaatste olympische race in de Finn-klasse van zijn beste kant laten zien. De zoon van Roy Heiner, winnaar van het brons in Atlanta (1996), eindigde in de medalrace als tweede. Daardoor eindigde Heiner als vierde in het eindklassement.

De medalrace werd gewonnen door de Hongaar Zsombor Berecz, die zelfs nog even mocht dromen van het goud. Scott Giles uit Groot-Brittannië begon met een forse voorsprong aan de afsluitende race, maar hij ging bij de start al in de fout. Giles startte te vroeg, moest gedwongen achterin het veld starten en begon aan een inhaalrace.

Bekijk hieronder een samenvatting van de medalrace in de Finn-klasse.

Bij de ronding van de laatste boei leek de kans op het goud verkeken, maar in het tumult van de laatste meters kwam Giles toch als vierde over de finish. En dat was genoeg om de Berecz voor te blijven. Het brons ging naar de Spanjaard Joan Carles Cardona, die Heiner vijf punten voorbleef.

Laatste kans

Giles werd zo de laatste winnaar in deze klasse, want de Finn-klasse wordt na de Olympische Spelen in Tokio opgedoekt. Heiner beet op zijn lip toen hij zich dat realiseerde.

"Dit was mijn laatste kans", zei Heiner met een brok in zijn keel. "Ik wist dat er nog wat mogelijk was. We hebben de hele week genoeg gekke dingen gezien. We hebben een heel goede race neergezet, maar ja. Ik ging er vol voor en dan is het gewoon 'k' dat het niet uitkomt."

"Straks is de Finn niet meer olympisch. Dan gaan je gedachten toch terug. Mijn allereerste evenement in de Finn was de vierde plek. Daarna ben ik vaak genoeg tweede geweest op het EK of het WK. En dan is dit weer net ernaast."

Heiner slaagde er dus net niet in om de prestatie van zijn vader Roy te evenaren. Roy Heiner won in 1996 in Atlanta brons in de Finn-klasse. "Dit was de plaats die hij niet wilde hebben", zei Heiner senior vanaf zijn boot in de Oosterschelde. "Het is belangrijk om je beste race als laatste te varen en dat heeft hij gedaan. Dat is fantastisch."

Dat de Finn-klasse na Tokio van het olympische programma verdwijnt, gaat Roy Heiner aan het hart. "Ik vind het tragisch, ik vind het slecht voor de sport. Een blamage zelfs. Voor de gewichtsklasse boven de 90 kilo is nu geen olympische klasse meer. En dat is niet eerlijk."

"Je weet dat er geen kans meer is", besefte ook Heiner junior, die zich nu waarschijnlijk zal richten op de grote zeilraces zoals de Volvo Ocean Race. "Om Parijs te halen moet je jezelf door een hele transformatie heen sleuren. Het had hier moeten gebeuren."

Lambriex/Van Vugt vijfde

Na de bronzen medaille van Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49erFX-klasse bij de vrouwen sloten Bart Lambriex en Pim van Vugt in dezelfde klasse bij de mannen hun olympische debuut af met een olympisch diploma.

In de medalrace eindigden Lambriex en Van Vugt, het eerste Nederlandse mannenduo in deze klasse op de Spelen, knap als vijfde. Daardoor stegen ze nog een plekje in het klassement en eindigden als zesde.

De strijd om het goud eindigde na een zenuwslopende ontknoping in een triomf voor de Britse zeilers Dylan Fletcher en Stuart Bithell. Zij moesten in de medalrace twee plekken eindigen voor de Nieuw-Zeelandse titelverdedigers Peter Burling en Blair Tuke.

Na een lang gevecht met de Duitsers Erik Heil en Thomas Plössel kwam het voor de Britten aan op de laatste meters en daarin wisten ze de punt van de boot net iets eerder over de streep te krijgen.

Nieuw-Zeeland eindigde als derde in de medalrace, kwam net als Groot-Brittannië op 58 punten, maar verloor de strijd om het goud door een lagere klassering in de medalrace.

Titelverdedigers Burling en Tuke - beiden negenvoudig wereldkampioen, tweevoudig winnaar van de prestigieuze America's Cup en deelnemer aan de Volvo Ocean Race - kwamen als derde over de streep, eindigden net al de Britten op 59 punten, maar moesten door een mindere uitslag in de medalrace genoegen nemen met zilver.

Het brons ging naar de Duitsers Heil en Plössel.

Zegers/Berkhout revancheren zich

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout varen woensdag pas de medalrace in de 470-klasse en mogen dat met vertrouwen tegemoet zien. In de negende en tiende race eindigden ze namelijk knap als vierde en als tweede.

Een medaille is echter niet meer mogelijk voor het ervaren zeilduo. Door tegenvallende resultaten eerder deze week gaan Zegers en Berkhout met 73 punten als negende de medalrace in. De achterstand op het Poolse duo Skrzypulec/Ogar, dat op de derde plaats staat, is 27 punten. Aangezien alleen de tien beste boten meevaren in de medalrace is die achterstand niet meer in te halen.

De Britse boot van Hannah Mills en Eilidh McIntyre koerst met een voorsprong van 14 punten af op goud.

STER reclame