De Amerikaanse Jade Carey is in Tokio olympisch kampioene op vloer geworden, met een score van 14,366. Carey, 21 jaar, won al twee keer WK-zilver op sprong, maar zondag in de finale van dat toestel ging het helemaal mis: ze werd achtste en laatste. Een dag later toonde ze veerkracht met de vlekkeloze oefening op vloer die haar dus goud opleverde.

Het zilver is voor Vanessa Ferrari, die een score haalde van 14,200. De Italiaanse gokte op een hogere score maar de jury viel niet voor haar artistieke nummer. Desondanks is de zilveren medaille een overwinning voor de Italiaanse, die tijdens de spelen in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) beide keren vierde werd op ditzelfde onderdeel.

Het gedeelde brons is weggelegd voor de Russische Angelina Melnikova en de Japanse Mai Murakami, die beiden 14,166 scoorden.

Liu Yang EPA

Voor de mannen waren maandag de finales van de onderdelen ringen en sprong. De Chinees Liu Yang won verrassend goud aan de ringen met een totaalscore van 15,500. De 26-jarige turner heeft grote namen als Eleftherios Petrounias uit Griekenland en de Turk Ibrahim Çolak verslagen. Het zilver ging naar Yangs landgenoot You Hao. De titelverdediger Petrounias moest genoegen nemen met brons.

Yang leverde een puike oefening en werd door de jury met de waardering van 9.0 beloond. Niemand kon daar overheen. Colak, de regerend wereldkampioen, kwam niet in de buurt met een score van 14,866. Ook Petrounias zette een goede oefening neer maar kende een mindere afsprong, wat resulteerde in een score van 15,200.

Yang werd in Rio vierde, achter winnaar Petrounias. Voor de Chinees is het goud zijn beste prestatie tot nu toe.

Op het onderdeel sprong is de Zuid-Koreaan Jeahwan Shin olympisch kampioen geworden. Hij eindigde met een score van 14,783, gelijk aan de score van de Rus Denis Abljazin. Shin's tweede sprong kreeg een hogere score (9,233) dan de Rus (9,200), en daarom ging het zilver naar Abljazin. Abljazin won ook al zilver tijdens de Spelen in Londen in 2012 en ook in 2016 in Rio de Janeiro.

Shin, 23 jaar, maakte zijn debuut in 2019 en greep meteen drie medailles tijdens de World Challenge in China. Ook nu maakte hij indruk door de Rus, zilver in Londen in 2012, te kloppen. Abljazin haalde met Rusland goud in de landenwedstrijd. De andere Rus, Nikita Nagornyj, speelde geen rol van betekenis in de finale.

Het brons ging naar de Armeniër Artur Davtyan. Het is de eerste medaille voor Armenië op deze Spelen.

STER reclame