NOS NieuwsAangepast

Gestage daling besmettingscijfers houdt aan: 2136 nieuwe coronagevallen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2136 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 192 minder dan gisteren en bijna de helft minder dan vorige week maandag.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3252 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 43 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Waar Nederland eerder deze maand een van de Europese landen was met de meeste besmettingen op het aantal inwoners, is het nu snel aan het zakken op die ranglijst. Op dit moment is Spanje een van de meest getroffen landen, al beginnen ook daar de cijfers inmiddels voorzichtig terug te lopen.

In de ziekenhuizen nam de bezetting opnieuw licht toe. Er liggen nu 719 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 683), van wie 197 op de IC (gisteren: 187), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Toch vlakt het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen af. De afgelopen dagen waren, na een piek op dinsdag met 100 opnames, de cijfers iedere dag iets lager. Het RIVM had al een "stabilisatie" voorspeld, die zou moeten worden gevolgd door een daling van de opnames. Op de intensive care is het nog niet zover: daar waren het afgelopen etmaal 21 nieuwe opnames.

Bij het RIVM werden geen overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 3 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor kunnen de cijfers op zondag en maandag vertekenen ten opzichte van de rest van de week.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 148 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 102.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl