Sifan Hassan
NOS Sport

Eigenzinnige Hassan zoekt grenzen op met gooi naar drie keer goud: 'Typisch Sifan'

Gesloopt zag ze eruit na haar serie op de 5.000 meter. De extreme luchtvochtigheid van 95 procent en de hitte in Tokio misten hun weerslag niet op het lijf van de 28-jarige Sifan Hassan, de wereldkampioene op de 1.500 meter en 10.000 meter in 2019.

De zware beproeving in het Olympisch Stadion weerhoudt haar er niet van om in Tokio voor een unieke trilogie te gaan. Hassan wil schitteren op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. Gekkenwerk?

"Nee, zeker niet", zegt oud-atleet en atletenmanager Jos Hermens, die de geboren Ethiopische atlete met zijn bedrijf Global Sports Communication al jaren begeleidt. "Dit is typisch Sifan. Ze wil iets unieks."

Bekijk hieronder de reactie van Sifan Hassan na de series van de 5.000 meter.

Hassan volgt in Japan haar hart, gaf ze zelf zondag aan. De kans dat ze haar hand overspeelt en mogelijk goud of zelfs twee keer goud verspeelt, doet haar niet zoveel. Het is Hassan ten voeten uit. Ze is eigenzinnig, zoekt haar grenzen op, neemt zelf verantwoordelijkheid.

Vijf jaar geleden eindigde haar olympische missie in Rio de Janeiro in een deceptie. In de finale van de 1.500 meter finishte ze als vijfde, op de 800 meter bleken de series het veel te vroege eindstation. Hassan brak daarna met haar trainer Honoré Hoedt. Het moest na de gemiste kans helemaal anders richting Tokio 2020, vond de atlete.

Trainers

Ze zocht haar heil in de Verenigde Staten bij de inmiddels geschorste trainer Alberto Salazar. Toen Salazar wegviel, ging ze verder met Tim Rowberry. Op de WK in de hitte van Doha liet ze zien dat alle investeringen niet voor niets zijn geweest. Ze won de nog niet eerder vertoonde dubbel op de 1.500 en 10.000 meter.

De records die ze daarna nog liep in aanloop naar Tokio wakkerden het olympisch vuur bij haar nog eens extra aan. Het meisje dat op 15-jarige leeftijd naar Nederland vluchtte is een volwassen vrouw geworden, die haar doelen als atlete blijft bijstellen. Hassan wil bijzondere dingen doen en gaat dat dus doen in Japan.

Sifan Hassan na de series van de 5.000 meter in Tokio

Na haar nederlaag bij de Diamond League in juli in Monaco tegen olympisch kampioene Faith Kipyegon op de 1.500 meter nam ze Hermens in vertrouwen. Ze was niet van plan keuzes te gaan maken. "Ze vertelde dat ze drie afstanden in Tokio ging doen. Haar uitleg was even helder als simpel."

"Ik heb me daar goed op voorbereid, verklaarde ze. En als ze dat zegt, is dat ook zo", aldus Hermens, die er voor het eerst sinds 1972 niet bij is op de Spelen.

Hermens zou op de Spelen van München lopen, maar vertrok na de gijzeling van Israëlische sporters door Palestijnse terroristen. Vier jaar later kwam hij bij de Spelen in Montreal wel in actie. Daarna was hij altijd aanwezig als atletenmanager. "Tokio was veel te lastig. Ik app veel met Sifan, die daar wordt begeleid door Sander Ogink. Hij doet dat al jaren prima."

Droom

Als Hassan iets in haar hoofd heeft, hoeft niemand te proberen haar daar vanaf te brengen. "Dit is haar droom. Dit is waar ze jaren naartoe heeft gewerkt. Zij wil altijd bijzondere dingen doen. Ze heeft een enorme drive", zegt Hermens, die in zijn stal ook de Keniaanse Kipyegon en de Ethiopische Letensenbet Gidey heeft. Dat zijn nu net de grote concurrentes van Hassan op de 1.500 meter (Kipyegon) en 10.000 meter (Gidey).

"Dat is wel een mooie bijkomstigheid", geeft de atletenmanager toe. "In mijn dromen wint Kipyegon goud op de 1.500 meter, Sifan op de 5.000 meter en Gidey op de 10.000 meter."

Sifan Hassan, Faith Kipyegon en Freweyni Hailu in Monaco

Hassan is van plan daar een stokje voor te steken. Ze beseft dat ze met drie afstanden haar missie naar olympisch goud een stuk moeilijker maakt. Maandag loopt ze in de Japanse ochtend de series van de 1.500 meter. In de avonduren volgt de eerste finale, de 5.000 meter. Pas op woensdag volgen dan de halve finales op de 1.500 meter. De finale is vrijdag en op zaterdag volgt dan de ontknoping voor Hassan met de 10.000 meter.

Atletiekcommentator León Haan, die voor de NOS Hassan al jaren volgt, denkt niet dat het dubbele programma in de Japanse hitte op maandag een probleem zal zijn. De kwalificatie-eis is niet al te zwaar. "De eerste zes van elke serie en de zes tijd snelste atleten gaan door. Ze hoeft niet alles te geven, ze heeft meer dan voldoende kwaliteiten op die afstand", zegt hij.

Geheime test

"Daarnaast: als Hassan een uitdaging ziet, lijkt ze in het toernooi te groeien", aldus Haan. "Na de serie op de 5.000 meter zag ze er vermoeid uit. De omstandigheden die dag waren extreem. Sifan is slim genoeg om daar op een goede manier mee om te gaan. Ze heeft de combinatie in het geheim al uitgeprobeerd tijdens de trainingen na de wedstrijd in Monaco."

Hermens bevestigt dat laatste. "Ze heeft een dag later heel hard getraind, een 10 kilometer gekopieerd, met tempoversnellingen. Dat ging heel goed. Ze kan goed met warmte omgaan, heeft in de klimaatkamer op Papendal gezeten, op hoogte getraind. Ze is klaar voor een bijzondere missie."

Bekijk hieronder een samenvatting van de series van de 5.000 meter voor vrouwen.

De manager geeft toe dat ook hij in eerste instantie even schrok toen hij het plan van drie afstanden vernam. "Misschien zou over drie jaar in Parijs, gezien de omstandigheden, beter zijn. Of volgend jaar bij de WK in Eugene. Zij wil echter geen kans voorbij laten gaan. Parijs is pas over drie jaar, zei ze. Sifan neemt initiatief, denkt heel goed na over wat ze wil en wat ze kan. Het is bijzonder wat ze gaat doen. Het wordt een thriller."

"Als ze een gouden medaille verovert, vind ik het al geweldig. Dan is het toernooi geslaagd. Sifan neemt de gok. Als ze drie medailles wint, is dat uniek. Daar gaat ze dus voor. Uitdagingen, daar gaat het bij haar om."

Verslaggever Jeroen Stekelenburg sprak met coach Tim Rowberry over de beslissing van Hassan om drie afstanden te lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl