AFP

Het is vandaag opnieuw druk op de weg in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, meldt de ANWB. Ook in Frankrijk is het wat drukker dan normaal. Toch is het een stuk minder druk dan gisteren op de Europese wegen. Rond 15.00 uur waren de grootste opstoppingen en vertraging voorbij.

Met name in Duitsland werden vandaag meerdere files verwacht. Doordat vakanties daar afgelopen zijn, leidde terugkerend verkeer tot veel vertraging.

Het was druk op de A8 in Duitsland bij de Oostenrijkse grens. Ook bij de Gotthardtunnel in Zwitserland liep het verkeer vast. Rond 11.00 uur was daar richting het zuiden twee uur vertraging, naar het noorden drie kwartier.

Zwarte zaterdag light

"Het is een zwarte zaterdag light, maar dan wel echt light", zei een woordvoerder vanochtend. "We verwachten in de loop van de dag veel terugkerend vakantieverkeer op de A3 in Duitsland. In grote delen van Duitsland en Scandinavië is de zomervakantie namelijk voorbij."

Omdat Italië voor veel Europeanen een populaire vakantiebestemming is, werden de wegen vanuit het zuiden richting het noorden erg druk. In Duitsland ging het om de trajecten Neurenberg-Würzburg en Hamburg-Flensburg. Ook rondom München werd het druk.

Een onverwachte file was er vanuit Slovenië naar Oostenrijk, bij de Karawankentunnel. Reizigers hadden daar anderhalf uur extra reistijd, zegt de ANWB: "Er zijn blijkbaar veel mensen uit Kroatië onderweg naar Europa."

Tweede zwarte zaterdag drukker dan eerste

In Frankrijk was het druk op de A7 tussen Lyon en Marseille en liep de vertraging bij Valence op naar een uur. "In de ochtend gaat het daar om vertrekkend vakantieverkeer, in de loop van de middag komen daar de automobilisten bij die op vakantie gaan."

Omstandigheden als gisteren, toen op de wegen naar het zuiden de vertraging opliep tot zes uur, ontstonden niet. Maar volgende week zaterdag neemt het oponthoud weer toe, zegt de woordvoerder.

"Ook dan gaan weer veel mensen die terug naar huis reizen de weg op. Het kan zelfs drukker worden dan gisteren. In het verleden is de tweede zwarte zaterdag ook vaak drukker geweest dan de eerste."

STER reclame