In de strijd om de groepswinst winnen hockeysters met 3-1 van Duitsland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook hun laatste groepswedstrijd gewonnen. De ploeg van Alysson Annan won met 3-1 van concurrent Duitsland. Maandag neemt Oranje het in de kwartfinales op tegen Nieuw-Zeeland, de mondiale nummer zes.

Oranje en Duitsland wonnen allebei hun eerste vier duels, maar het verschil was aanvankelijk groot. Frédérique Matla opende uit een strafcorner de score en Lidewij Welten tikte na na een flitsende aanval via Felice Albers en Laurien Leurink raak.

Na de 2-1 van Sonja Zimmermann (strafcorner tussen de benen van keeper Josine Koning door) nam Oranjes overmacht af.

In het laatste kwart leken beide teams het wel welletjes te vinden met het oog op de volgende ronde, al mocht de 3-1 er zijn (steekpass Welten, doelpunt Matla).

Laurien Leurink van Nederland, Lidewij Welten van Nederland vieren de 2-0 ANP

Oranje ontloopt dankzij de overwinning Argentinië in de kwartfinales en speelt maandag tegen Nieuw-Zeeland. Nederland en Duitsland komen elkaar, als ze allebei hun kwartfinale winnen, in de halve finales weer tegen.

Nederland won eerder van India (5-1), Ierland (4-0), Zuid-Afrika (5-0) en Groot-Brittannië (1-0). Vijf jaar geleden ging de olympische titel aan Annan en haar team voorbij. Groot-Brittannië was destijds in Rio de Janeiro na shoot-outs te sterk.

STER reclame