Archieffoto Lehtikuva / Vesa Moilanen

In de Turkse provincie Konya zijn zeven leden van een Koerdische familie doodgeschoten. Turkse media en Koerdische belangenorganisaties spreken van een racistisch motief. Lokale autoriteiten ontkennen dat.

Eerder deze maand was de familie ook al slachtoffer van een aanval die racistisch gemotiveerd zou zijn. Daarbij raakte een aantal mensen gewond, melden Turkse media.

De moorden lijken goed voorbereid. Gisteren drong een gewapende groep het huis van de familie binnen en schoot de familieleden dood. Het huis werd na afloop in brand gestoken. De slachtoffers zijn volgens Turkse media een echtpaar (van 62 en 65) en hun vijf kinderen (tussen de 30 en 45 jaar)

Volgens de Turkse hoofdaanklager zijn tien mensen gearresteerd. In de verklaring staat dat de moord het gevolg is van een elf jaar oude vete tussen twee families en niets te maken heeft met racistische motieven.

Niet politiseren

Minister Soylu van Binnenlandse Zaken waarschuwt de moordpartij niet te "politiseren". "Dit incident heeft op geen enkele manier iets te maken met de Turks-Koerdische kwestie", onderstreept Soylu. Ook justitieminister Gül zegt geen bewijs te zien voor een etnisch of ideologisch motief. De gouverneur van Konya belooft dat de daders gepakt en berecht zullen worden.

Na de eerste aanval zeiden de gezinsleden dat de aanvallers Turkse nationalisten waren, die niet wilden dat er Koerden in hun omgeving woonden. Volgens de advocaat van de slachtoffers heeft hij de aanvallers vele malen gewaarschuwd.

De pro-Koerdische partij HDP veroordeelt de moorden en zegt: "Als de AKP-regering zijn beleid met betrekking tot de Koerden niet aanpast, neemt het aantal aanvallen toe en worden die nog gewelddadiger."

Anderhalve week geleden werd in Konya een man van 43 doodgeschoten nadat hij was bedreigd omdat hij Koerd was. Ook toen zeiden de autoriteiten dat er geen sprake was van een racistisch motief.

STER reclame