De A7 bij Lyon vandaag AFP

De lange files op de Franse snelwegen zijn bijna opgelost, meldt de ANWB. Op het hoogtepunt, rond 12.00 uur vanmiddag, stond er bijna 1100 kilometer vakantieverkeer op de snelwegen. Aan het eind van de middag was dat geslonken tot zo'n 690 kilometer file.

Het is vandaag zwarte zaterdag, traditioneel de drukste dag op de wegen in Europa wanneer veel vakantiegangers tegelijkertijd de weg op gaan.

De langste file, van 155 kilometer, stond tussen Tours en Bordeaux. En op de Route du Soleil op de A6 en A7 was de extra reistijd volgens de ANWB tegen het middaguur opgelopen naar zes uur.

In de file bij Lyon

Ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië hadden automobilisten te maken met flinke vertragingen op de A7, A8 en de A10. Op de A10 tussen Salzburg en Villach in Oostenrijk liep de extra reistijd op tot 3,5 uur.

Ook was er een flinke wachttijd voor de Gotthardtunnel op de A2 van en naar Italië en voor de Karawankentunnel naar Slovenië. Automobilisten tussen Oostenrijk en Italië hadden aan het eind van de ochtend drie uur vertraging op het traject Brenner-Verona.

Hieronder een kaart van de wegen waar de meeste drukte werd verwacht:

NOS

Het is zo druk omdat heel veel vakantieverkeer naar het zuiden reist en het eerste vakantieverkeer tegelijkertijd weer terugkomt. Maar ook omdat veel Parijzenaren nu vakantie hebben.

Daar komt volgens de ANWB bij dat het mogelijk nog drukker wordt omdat mensen vanwege de pandemie afzien van een vliegreis en liever met de auto op pad gaan.

Overigens begon de drukte op de wegen naar het zuiden gisteren al. De wachttijd op de route door Frankrijk van Lille via Bordeaux naar Spanje liep op naar ruim 4,5 uur.

Volgende week zaterdag wordt er weer drukte op de weg verwacht. Als je er rekening mee kunt houden is het advies: vertrek laat op zaterdag, liefst op zondag en nog liever doordeweeks, adviseert de ANWB.

STER reclame