Klant bij Walmart AFP

De Amerikaanse supermarktketen Walmart en entertainmentgigant Disney stellen vaccinatie verplicht voor grote delen van hun personeel. De bedrijven geven daarmee gehoor aan een oproep van president Biden.

Walmart, met 1,6 miljoen werknemers de grootste private werkgever van het land, verplicht medewerkers van het hoofdkantoor en het management van winkels verplicht een prik te halen. Winkelmedewerkers zijn uitgezonderd, maar het bedrijf hoopt dat zij vrijwillig het voorbeeld van de leiding zullen volgen.

Het bedrijf verdubbelt daarnaast de bonus die gevaccineerde medewerkers kunnen krijgen van 75 naar 150 dollar. Ook worden mondkapjes weer verplicht, zelfs voor mensen die al een prik hebben gehad.

Oproep Biden

President Biden scherpte gisteren de regels aan voor overheidspersoneel dat niet gevaccineerd is. Zij moeten voortaan wekelijks testen en een mondkapje dragen. Hij kondigde meteen aan dat dezelfde regels gelden voor bedrijven die zaken doen met de federale overheid. "Als je met ons zaken wil doen, zorg dan dat je werknemers gevaccineerd zijn."

Biden riep meteen bedrijven op meer te doen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. "We willen allemaal weer zo snel mogelijk terug naar het normale leven, en vaccinaties op de werkvloer dragen daaraan bij. Aanmoedigingen en verplichtingen kunnen een enorm verschil maken en levens redden."

Eerder kondigden Google en Facebook al aan dat al het kantoorpersoneel gevaccineerd moet zijn.

Disney stelt eveneens vaccinatie verplicht voor werknemers. Iedereen krijgt zestig dagen om daaraan te voldoen en bij sollicitaties wordt gekeken naar de vaccinatiestatus.

Het entertainmentbedrijf is vanwege meerdere pretparken een grote speler in de staat Florida, met landelijk een op de vijf besmettingen een brandhaard van het virus. Disney kondigde aan de oproep van het CDC te volgen en maskers ook voor gevaccineerden binnen te verplichten, omdat de deltavariant besmettelijker is.

Geen mondkapjesplicht op scholen

De Republikeinse gouverneur van de staat, Ron DeSantis, tekende juist vandaag een decreet waarmee een mondkapjesplicht op scholen wordt verboden. DeSantis, die zich profileert als mogelijk presidentskandidaat in 2024, vindt dat ouders zelf moeten kunnen bepalen of ze een mondkapje voor hun kinderen willen.

"Ik heb ook drie jonge kinderen. Mijn vrouw en ik zetten hen geen masker op", legde hij uit. "We willen hen zien lachen."

Rond de tijd dat DeSantis het besluit ondertekende werd bekend dat er de afgelopen week 110.000 nieuwe coronagevallen bij zijn gekomen in Florida, een verdubbeling ten opzicht van een week eerder. Volgens DeSantis stijgt het aantal besmettingen doordat mensen met het warme weer meer binnen zijn en airconditioning het virus verspreidt.

STER reclame