Een coronatest wordt afgenomen in een teststraat
NOS NieuwsAangepast

Daling aantal coronabesmettingen zet door: 3463 positieve tests, wel bijna 90 opnames

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3463 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1013 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4160 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 48 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 651 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 648), van wie 176 op de IC (gisteren: 177), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Hoewel de ziekenhuisbezetting dus niet erg steeg en op de IC zelfs met één patiënt afnam, is het aantal nieuwe opnames nog steeds relatief hoog: vandaag zijn 74 nieuwe opnames op de verpleegafdelingen gemeld, naast 14 IC-opnames. Het RIVM denkt dat de piek in opnames deze week wordt bereikt.

Bij het RIVM werden 6 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

De deltavariant heeft de alfavariant, voorheen de Britse variant, intussen definitief verdrongen. In de zogeheten kiemsurveillance kwam 95 procent van alle positieve tests door de deltavariant. Dat onderzoek loopt altijd twee weken achter, waardoor het aannemelijk is dat de deltavariant nu vrijwel alle positieve tests veroorzaakt.

Het reproductiegetal is verder gedaald. Afgelopen dinsdag meldde het RIVM een 'R' van 0,8; dat is per vandaag bijgesteld naar 0,7. Het reproductiegetal wordt altijd achteraf berekend: de waarde die vandaag bekend is gemaakt zegt iets over de verspreiding half juli.

Een R-getal van 0,7 betekent dat 100 dragers van het coronavirus samen 70 anderen besmetten, en de verspreiding van het virus dus langzaam afneemt. Na de versoepelingen begin deze maand steeg het R-getal naar circa 3, wat betekent dat 100 mensen samen ongeveer 300 anderen besmetten, en het virus zich dus snel verspreidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl