De Sionkerk in Urk op de bewuste zondag
NOS NieuwsAangepast

Taakstraffen voor broers Urk die verslaggever en cameraman mishandelden

Twee broers van 26 en 28 uit Urk hebben taakstraffen opgelegd gekregen voor de mishandeling van een verslaggever van PowNed eind maart. De jongste broer moet ook een schadevergoeding van 250 euro betalen aan een cameraman die hij heeft belaagd. Dat heeft de politierechter in Lelystad bepaald.

De oudste broer Jelle P. heeft een taakstraf van 120 uur gekregen. Zijn jongere broer, Lammert P. 150 uur.

De twee moesten zich voor de politierechter verantwoorden vanwege ongeregeldheden bij de Sionkerk in Urk op zondag 28 maart. Journalisten en cameraploegen waren daar om verslag te doen van een dienst. De kerk negeerde de destijds geldende coronamaatregelen en opende de deuren voor alle gelovigen.

Het kabinet had dringend geadviseerd dat er maximaal dertig gelovigen aanwezig mogen zijn bij een kerkdienst, en opgeroepen tot afstand houden en het dragen van een mondkapje.

De aanwezigheid van media leidde tot onrust. De verslaggever werd geschopt en de cameraman tegen het hoofd geslagen. De broers hielden vol dat ze naar de kerk gingen om naar het tumult te kijken. Ze stelden ook dat de verslaggever mensen lastig viel met een microfoonstok en dat ze de-escalerend wilden optreden.

Dat zag er destijds zo uit:

De straffen wijken af van de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM had tegen Jelle P. een taakstraf geëist van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Tegen de jongste, Lammert P., werd dezelfde taakstraf en voorwaardelijke celstraf geëist. Daarnaast wilde justitie dat hij een schadevergoeding betaalde van 500 euro aan de cameraman.

De rechter zegt dat er geen kans is op herhaling en vindt een voorwaardelijke celstraf niet nodig, meldt Omroep Flevoland. De rechter rekende het de broers aan dat ze de pers belaagden. Hij noemde dat een aantasting van een grondrecht.

Een automobilist reed ook in op de verslaggever van Omroep PowNed. De 35-jarige man die daarvan verdacht wordt moet dinsdag voor de politierechter verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl