Nieuwe Nederlandse attractie in Londen oogst kritiek: 'Slakkenberg' is nog niet af
Een nieuwe toeristische trekpleister in Londen, ontworpen door een Nederlands architectenbureau, heeft daags na de opening zo veel kritiek gekregen dat de attractie tijdelijk is gesloten. De groene heuvel tussen Oxford Street en Hyde Park is nog niet klaar voor bezoekers, zegt het districtsbestuur in een verklaring. "We werken er de komende dagen hard aan om dit op te lossen."
De Marble Arch Mound moet een weelderige groene heuvel worden met bovenop een uitkijkpunt, laten de ontwerpen zien. Het doel van de tijdelijke installatie was onder meer om Londenaren midden in de stad het 'buitenleven' te laten ervaren. In het hart van de 25 meter hoge heuvel, die voor een deel hol is van binnen, zijn een café, winkel en expositieruimte gevestigd.
De attractie is ontworpen door het Rotterdamse bureau MVRDV, onder meer bekend van de Markthal en het nieuwe depot van museum Boijmans van Beuningen. De Marble Arch Mound ging maandag open, maar bezoekers klaagden dat de attractie nog niet af was en dat het in niets lijkt op de ontwerpen. Sommige spraken van een "slakkenberg".
Ook in Britse kranten komt de heuvel er niet goed vanaf. Zo schrijft The Guardian over 'Mound Zero', The Telegraph kopt met 'een heuvel van puin'. Op sociale media spreken sommige mensen van geldverspilling. Met het tijdelijke project is 2 miljoen pond gemoeid.
Ook deze bezoekers zijn niet zo te spreken over de nieuwste attractie van Londen:
Het bestuur van Westminster, waar de Marble Arch Mound staat, zegt dat iedereen die al een kaartje (à 4,50 pond) had gekocht voor deze week de attractie gewoon kan bezoeken. Wel krijgen zij een gratis retourticket, zodat ze de groene heuvel later opnieuw kunnen bezoeken. Het bestuur spreekt van een "levend gebouw" dat even tijd nodig heeft om te wortelen en groeien.
Dat zegt ook het architectenbureau MVRDV tegen een Brits architectenblad. Volgens een woordvoerder is de Marble Arch Mound wat dat betreft te vroeg opengegaan. "Het is altijd onvoorspelbaar als je met planten en bomen werkt", zegt een woordvoerder. "We moeten de natuur even de tijd geven."