Opnieuw schade door landende vliegtuigen Maastricht
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS Nieuws

Pannen waaien van het dak door landende vliegtuigen bij Maastricht

In Beek zijn zo'n 100 dakpannen van een schuur geblazen door een landend vliegtuig. Dat gebeurde begin deze week toen een Boeing 777 uit noordelijke richting de landing inzette naar Maastricht Aachen Airport.

"Niemand is gewond geraakt, maar we zitten best vaak buiten op de plek waar de dakpannen terechtkwamen", zegt bewoonster Marjo Schoutrop tegen 1Limburg. "Drie weken geleden werden er bij ons tegenover, van een leegstaand pand, ook al pannen weggeblazen."

Meer meldingen

Ook voor die tijd kreeg Zuid-Limburg al te maken met rondvliegende dakpannen door het vliegverkeer.

In 2018 ontving het vliegveld 11 meldingen, een jaar later waren dat er 10. Vorig jaar kreeg de luchthaven 15 meldingen, afkomstig uit Beek en Meerssen. Dit jaar stond de teller nog op 2; in maart werden bij twee huizen in Meerssen enkele dakpannen weggeblazen.

Uit een onderzoek uit 2018 door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum blijkt dat er weinig aan deze vortex te doen is. Een steilere aanvliegroute of een aangepaste route verandert daar volgens de onderzoekers weinig aan.

Landingsroutes aanpassen

Ondanks de conclusies uit 2018 heeft de directie van Maastricht Aachen Airport recent aan Luchtverkeersleiding Nederland gevraagd of de landingsroutes toch aangepast kunnen worden om meer schade in de toekomst te voorkomen.

"Inmiddels zijn we ruim twee jaar en een aantal incidenten verder. We willen graag onderzoeken of de meldingen die we na 2018 ontvingen of nieuwe inzichten in de branche mogelijkheden bevatten die het risico nu wel kunnen verminderen", zei vliegvelddirecteur Jos Roeven in juni van dit jaar.

Het vliegveld gaat onder meer kijken waar de woningen die schade opliepen precies liggen. Ook wordt er gekeken bij welke vliegtuigtypes en weersomstandigheden het fenomeen optreedt dat dakpannen kunnen wegwaaien.

Advertentie via Ster.nl