Britt Eerland AFP

Britt Eerland is er in Tokio niet in geslaagd om een vervolg te geven aan haar knappe ontsnapping van eerder op de dag in het olympisch tafeltennistoernooi. Ze moest in de achtste finales haar meerdere erkennen in Doo Hoi Kem, de nummer vijftien van de wereld uit Hongkong: 13-11, 5-11, 8-11, 9-11

Eerland, die pas in de derde ronde in actie hoefde te komen en daarin tegen de Egyptische Dina Meshref een 3-0 achterstand in games wegwerkte, dichtte tegen de als achtste geplaatste Doo in de eerste game tot tweemaal toe een gaatje van drie punten. Ook overleefde ze op de service van haar opponente een gamepoint om vervolgens met 31-11 aan het langste eind te trekken.

Tempo omhoog

Doo schroefde het tempo wat op en daar had Eerland even geen antwoord op. De Schiedamse, 28ste op de wereldranglijst, probeerde het met een betere spreiding, maar kreeg regelmatig een koekje van eigen deeg, met name als Doo haar forehand kon inzetten. Ook een enkel gelukkig net- of randballetje hielp Eerland niet verder.

Doo Hoi Kem EPA

De Europees jeugdkampioene van 2010 bleef knokken voor ieder punt en kwam in de vierde game van 0-4 terug tot 5-5. Ze kreeg steeds beter vat op de service van Doo, maar die tapte in de slotfase even uit een ander vaatje en trok de game alsnog naar zich toe.

Daarmee leek het Nederlandse verzet gebroken, maar ook bij een 6-1 achterstand wenste Eerland de handdoek nog niet te werpen. Een stunt zat er echter niet meer in.

Irritante mug

"Het was weer een lastig gevecht. Maar ik speelde beter dan vanochtend", stelde Eerland na afloop vast.

Ze legde vervolgens feilloos de vinger op de zere plek. "Zij bleef zich heel goed aanpassen aan mijn spel. Ik had de hele tijd het gevoel dat zij steeds op het eind net dat stukje variatie erbij had dat ik niet kon neerzetten. Ik liep steeds net twee, drie puntjes achter in plaats van dat ik kon blijven pushen als een irritante mug."

Eerland keek alvast vooruit, maar ook terug. "Hopelijk lukt het de volgende keer wel. Ik weet dat ik het kan. Maar ik ben wel trots op mezelf. Ik heb goed spel laten zien en ik heb mezelf ook laten zien als persoon. Een heel groot verschil met vijf jaar geleden. Nu denk ik, tegen wie ik ook loot: kom maar op, ik pak je gewoon, haha. Ik ben echt eager om die Aziaten te verslaan."

STER reclame