In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Zeeschip sleurt walvis de sluizen van Terneuzen in

In de sluizen van Terneuzen is vanmorgen een dode walvis ontdekt. Het dier lag op de bulb van een zeeschip dat onderweg was naar de haven van Terneuzen.

Het dier is vermoedelijk ergens op de oceaan op de boeg van het Panamese zeeschip terechtgekomen, pas in de sluizen van de bulb gevallen en daarna door de stroming het Kanaal Gent-Terneuzen ingedreven.

Het kadaver ligt op de kade van Terneuzen, waar het wordt onderzocht:

Schip sleurt walvis mee

De walvis, een zogenoemde gewone vinvis, is uit het water getakeld en ligt nu op de Goese Kade. "Het is voor het eerst dat dit in de haven van Terneuzen gebeurt', zegt de berger tegen Omroep Zeeland.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis gaan de walvis morgen onderzoeken om te kijken of ze de doodsoorzaak kunnen vaststellen.

Volgens Pepijn Kamminga van Naturalis gaat het om een flink exemplaar. "De gewone vinvis is de op één na grootste soort in de walvisfamilie en die kan zo'n 25 meter worden. Ik schat dit exemplaar op zo'n 15 tot 17 meter."

Kamminga heeft tot nu toe alleen nog foto's van de vinvis gezien, maar denkt dat het schip het dier in het midden heeft geraakt. Het is moeilijk te zeggen waar onderweg het dier door de boot is opgepikt. "Zelfs bij zo'n groot exemplaar merk je daar op zo'n schip niets van. Je hebt er ook tijdens de reis verder geen last van."

Schedel in de collectie

Samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht gaan medewerkers van Naturalis morgen een begin maken om het zeezoogdier te ontleden en te onderzoeken. "Voor de universiteit is het te hopen dat veel organen nog intact zijn, maar meestal is het na zo'n botsing vooral heel veel moes", vreest Kamminga. Bij Naturalis zelf hebben ze vooral interesse in de schedel. "Die ziet er op de foto's nog goed uit en als dat zo is, krijgt die een plaatsje in onze collectie."

Volgens Kamminga gebeurt het wel vaker dat er in Nederland een walvis wordt gesignaleerd en vaak loopt het dan niet goed af. Maar het komt maar zelden voor dat het dan om een gewone vinvis gaat.

Advertentie via Ster.nl