De brand op het chemische industrieterrein in de Duitse stad Leverkusen, ten noorden van Keulen, heeft twee mensen het leven gekost. Vijf mensen worden nog vermist. "Helaas neemt de hoop op een goede afloop af", meldt het chemiepark vanavond na een urenlange zoektocht.

Het vuur brak vanochtend uit bij afvalverwerkingsbedrijf Currenta na een zware explosie, waarvan de oorzaak onbekend is. Na bijna vier uur was het vuur geblust. Naast de twee doden liepen 31 medewerkers van het bedrijf verwondingen op. Vijf van hen zijn zwaargewond.

Als gevolg van de ontploffing was een grote zwarte rookwolk in de wijde omgeving te zien. De autoriteiten waarschuwden voor "extreem gevaar" en vroegen mensen hun ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. In de naastgelegen woonwijk Bürrig geldt dat advies nog steeds.

In de omgeving waren donkere rookwolken te zien:

Explosie op chemisch industrieterrein Leverkusen

De brand zou zijn ontstaan bij opslagtanks met oplosmiddelen bij een verbrandingsinstallatie van Currenta. Daar worden gevaarlijke stoffen verwerkt van het zogenoemde Chempark, waar ook chemiebedrijf Bayer zit.

Luchtmetingen

In verband met de rookwolk was in Leverkusen het luchtalarm te horen en werden meerdere wegen bij het Chempark afgesloten. Er is veel brandweer uit dorpen en steden in de regio ingezet.

Nu de brand is geblust, is volgens de autoriteiten het acute gevaar verdwenen. De komende uren wordt de luchtverontreiniging gemeten, waarna men waarschijnlijk weer veilig naar buiten kan. Speelplaatsen zijn voorlopig nog afgezet en het advies is ook om spullen die uit de tuin komen goed af te spoelen.

Ook in Keulen, 12 kilometer verderop, was de rook goed te zien en door de noordwestenwind verplaatste de rook zich naar Wuppertal, waar het advies ook was om de ramen en deuren te sluiten. In Keulen zijn luchtmetingen uitgevoerd, maar daar concludeerde de brandweer dat er geen gevaar was voor de stad.

Doordat de wind uit het noordwesten kwam, was er weinig kans op overlast in Limburg.

STER reclame