Deel door watersnood getroffen Limburgers pas eind dit jaar naar huis
Minstens tweehonderd mensen moeten na de wateroverlast in Limburg nog maanden ergens anders wonen. Hun huizen zijn dusdanig beschadigd dat het mogelijk tot eind dit jaar duurt voordat ze weer bewoonbaar zijn, melden verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer.
Meer dan de helft van de tot nu toe 950 gemelde schades bij Centraal Beheer zijn zo ernstig dat bewoners nu nog niet naar huis kunnen. In zeker 100 gevallen zijn mensen waarschijnlijk nog tot eind november of begin december ontheemd. "Er is een flink aantal gezinnen bij wie extreem veel water in de woning heeft gestaan", zegt een woordvoerder van de verzekeringsmaatschappij tegen de NOS.
Bij verzekeraar Interpolis gaat het om 1300 schademeldingen, met 100 tot 200 mensen die nog maanden ergens anders moeten verblijven voordat hun woning is hersteld. De meest forse schademeldingen komen volgens Centraal Beheer uit Valkenburg aan de Geul, Schin op Geul en de directe omgeving.
Ook in Geulle stroomde bij deze mensen een enorme hoeveelheid water het huis binnen:
Dat het herstellen van huizen na de wateroverlast zo lang duurt heeft meerdere oorzaken. "De woningen moeten drogen en dat duurt zeker een week of zes, afhankelijk van de weersomstandigheden", zegt de woordvoerder van Centraal Beheer. "Bij sommige woningen moet vervolgens eerst naar de constructie worden gekeken: is die nog in orde? Bijkomend probleem is dat in Nederland een redelijk tekort is aan materialen en capaciteit in de bouw. Ook de levertijden van bijvoorbeeld keukens zijn op het moment een stuk langer."
Verzekeraars zetten hun netwerk in om tijdelijke woonruimte voor ontheemde klanten te vinden en om bouw- en klusbedrijven uit andere regio's in het getroffen gebied aan het werk te krijgen.
Brancheorganisatie Bouwend Nederland zei eerder vandaag al dat de bouwvak - de vakantieperiode voor medewerkers in de bouw - geen obstakel zal vormen voor het herstel van woningen in Limburg. Ook zullen herstelwerkzaamheden voorrang krijgen "boven bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel", aldus een woordvoerder.
In deze video vertelt NOS op 3 je meer over watersnoodrisico's in de toekomst: