President Tunesië ontslaat premier en zet parlement buitenspel na protesten
De Tunesische president Kais Saied heeft de premier van het land ontslagen en het parlement voorlopig buitenspel gezet. Het zou gaan om een periode van dertig dagen. Ook wil de president de onschendbaarheid van de parlementariërs opheffen. Dat zou mogelijk de weg vrijmaken voor vervolging. De voorzitter van het parlement spreekt van een staatsgreep.
Tienduizenden tegenstanders van de regering hebben vannacht op straat feest gevierd:
Het besluit van president Saied volgt op de massale protesten van gisteren. In een aantal plaatsen, waaronder de hoofdstad Tunis, demonstreerden duizenden mensen tegen de economische crisis in het land en het falende coronabeleid. In de pandemie is Tunesië een van de zwaarst getroffen landen van Afrika.
'Bedrogen en verraden'
"Veel mensen zijn bedrogen en verraden, het volk is van zijn rechten beroofd", zei de president in een verklaring op de staatstelevisie. "We hebben dit besluit genomen om de sociale rust in het land te herstellen en de staat te redden." Hij waarschuwde verder dat hard zal worden ingegrepen bij gewapende protesten. "Als een er kogel wordt afgevuurd, zullen ordediensten die beantwoorden met kogels."
Kais Saied zegt dat de grondwet hem het recht geeft om in te grijpen. In 2019 won hij als onafhankelijke kandidaat de presidentsverkiezingen.
De demonstranten richtten zich vooral op een kantoor van de islamitische beweging Ennahda, de grootste partij in de regering. Op een aantal plekken liepen de betogingen uit op geweld. In Tunis zette de ordepolitie traangas in.
Parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi, die ook lid is van Ennahda, zegt dat "de coup van Saied, is gericht tegen de revolutie, de grondwet en de democratie". Hij erkent de ingreep door Saied in de regering en het parlement niet. "Wij gaan ervan uit dat de instituten nog actief zijn. Aanhangers van Ennahda en het Tunesische volk zullen de revolutie verdedigen."
Legervoertuigen bij parlement
Ghannouchi riep de aanhangers van Ennahda op om van zich te laten horen. "Ga de straat op zoals op 14 januari 2011", zei hij in een videoboodschap. Op die datum ontvluchtte president Ben Ali, die meer dan 20 jaar aan de macht was, het land na weken van protesten.
Getuigen melden aan persbureau Reuters dat het parlementsgebouw vannacht is omsingeld door legervoertuigen. Ook zou parlementsvoorzitter Ghannouchi door militairen zijn tegengehouden toen hij het parlementsgebouw wilde binnengaan.
De machtswisseling in 2011 werd gezien als het begin van de Arabische Lente, waarbij ook onder andere de machthebbers in Egypte en Libië het veld moesten ruimen. De Libische leider Kadhafi werd vermoord.