De NAVO liet een boot met Afrikaanse vluchtelingen in de Middellandse Zee aan hun lot over. Dat meldt de Britse krant The Guardian zondag. 63 vluchtelingen, onder wie vrouwen en kinderen, stierven aan een tekort aan voedsel en water.

De boot met vluchtelingen vertrok volgens de krant op 25 maart uit de Libische hoofdstad Tripoli. Aan boord waren 72 Afrikanen die op weg waren naar het Italiaanse eiland Lampedusa.

Na achttien uur varen kwam het bootje in moeilijkheden. Met een satelliettelefoon belde de Ghanese kapitein een priester in Rome die de Italiaanse kustwacht waarschuwde. Kort daarop verscheen een militaire helikopter die water en koekjes afleverde. Uit getuigenissen van overlevenden blijkt dat de piloten seinden dat ze moesten doorvaren tot er een reddingsboot langskwam. Die is uiteindelijk nooit gekomen.

Vliegtuigen

Een paar dagen later naderde het bootje een Frans vliegdekschip. Het schip, dat volgens The Guardian Charles de Gaulle heet, stuurde twee vliegtuigen eropuit die boven de boot rondcirkelden en daarna terugvlogen, zonder hulp te bieden.Volgens de vluchtelingen moesten de vliegtuigen het bootje wel gezien hebben, maar een reactie bleef uit.

Tien dagen later, op 10 april, spoelde de boot weer aan op de Libische kust, in de buurt van Misrata. Van de 72 migranten waren er nog maar elf in leven. De overlevenden zeiden in The Guardian dat ze hun eigen urine dronken en tandpasta aten.Eén van de vluchtelingen stierf kort na aankomst, een ander werd opgepakt en stierf later in een cel.

Een woordvoerder van de NAVO zegt dat ze geen noodsignalen hebben ontvangen."NAVO-eenheden zijn zich volledig bewust van hun verantwoordelijkheden met betrekking tot het internationaal zeerecht en de veiligheid van mensenlevens op zee", liet de woordvoerder weten. De UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de VN, heeft inmiddels een onderzoek geëist naar de gang van zaken rondom de dood van de bootvluchtelingen.

Door: Paul-Josse

STER reclame