Archieffoto van Eddy Posthuma de Boer Gerrit Schreurs / Fotomuseum Den Haag

Fotograaf Eddy Posthuma de Boer is in het AMC in Amsterdam overleden. "Hij is vanmiddag heel rustig ingeslapen", zegt zijn familie. Hij werd 90 jaar.

Posthuma de Boer wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse fotografen. Hij volgde onder meer de opkomst van de jongerencultuur met de jazz- en rock-'n-rollmuziek. Hij maakte ook veel portretten van beroemde schrijvers en muzikanten.

Verder waren de inwoners van Amsterdam voor hem geliefde onderwerpen om op de gevoelige plaat vast te leggen. In 1959 fotografeerde hij een jochie op de markt dat heel goed kon zingen. Het bleek André Hazes te zijn.

Bekijk hier een kleine greep uit zijn werk:

Voor zijn werk ging hij de hele wereld over. "In meer dan tachtig landen heeft hij het menselijk leven vastgelegd. Er is geen aspect van het leven dat Posthuma de Boer ongemoeid heeft gelaten", valt te lezen op zijn website. Samen met schrijver Cees Nooteboom maakte hij reisreportages voor tijdschrift Avenue.

Hij begon zijn lange carrière in 1948 als foto-assistent bij persbureau ANP. Daarna werkte hij voor verschillende kranten en weekbladen. Zo maakte hij foto's voor Het Parool, de Volkskrant, Time-Life, KRO-Studio, Avenue, Holland Herald en Sabena-Revue.

Schrijver Jan Cremer, 1961 Eddy Posthuma de Boer

Naast zijn werk voor verschillende media maakte hij ook veel vrij werk. Sinds de jaren 60 had hij tientallen tentoonstellingen.

Vorig jaar was er nog een tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag. Daar waren vooral foto's uit de jaren 50, 60 en 70 te zien. "Ik ben op zoek naar de wereld zoals zij werkelijk is", tekende het fotomuseum destijds op uit zijn mond.

"Uit zijn oeuvre spreekt een grote liefde voor de mens en een drang om de gedeelde menselijke ervaring vast te leggen. Geen enkel aspect van het leven laat hij daarbij onaangeraakt: hij zoomt in op drama maar toont ook veel humor", aldus het fotomuseum.

Posthuma de Boer trouwde in 1961 met zangeres Henriette Klautz. Ze kregen twee dochters.

STER reclame