Peter Wright en Michael van Gerwen Lawrence Lustig/PDC

Michael van Gerwen is er niet in geslaagd de finale van het World Matchplay-toernooi in Blackpool te bereiken. Hij ging in de halve finale ten onder (17-10) tegen een ontketende Peter Wright, die om de titel gaat spelen tegen Dimitri Van den Bergh.

Wright haalt het hele toernooi al een hoog niveau en ook tegen Van Gerwen was hij vanaf de eerste pijl in vorm. Zijn gemiddelde lag in de eerste vijf sets al boven de 113 en hij liep vlot uit naar 4-1.

Van Gerwen kreeg een kans om terug te breken, maar hij miste drie pijlen op dubbel 16 en zag Wright alsnog de leg pakken: 6-4.

Ook de volgende vier legs gingen naar de Schot, die alleen maar beter en beter ging gooien. Op weg naar 10-4 gooide hij drie legs uit in slechts 32 pijlen (10, 11, 11) en zijn gemiddelde lag op dat moment boven de 115. Van Gerwen bleef steken rond 103.

Toen begon de Schotse machine even te haperen. Wright miste vijf pijlen voor een dubbel en dat gaf Van Gerwen de kans om met een goed gevoel de korte onderbreking in te gaan: 10-5.

De volgende sessie werd een prooi voor Van Gerwen, die vier van de vijf legs won en het gat met Wright verkleinde tot twee: 11-9. Het gemiddelde van Wright daalde richting de 110, maar een finish van 149 om een break te voorkomen maakte duidelijk dat zijn niveau niet volledig weg was gezakt.

Dat onderstreepte hij een paar beurten later door Van Gerwen nog eens te breken voor 14-10. Daarmee was het verzet van Van Gerwen gebroken. Wright klaarde de klus in stijl: 17-10.

"Ik heb het op bepaalde momenten laten afweten en dat kan ik alleen maar mezelf aanrekenen. Dat neemt niet weg, dat hij geweldig stond te darten", zei Van Gerwen bij RTL7. "Wright gooide heel makkelijk, heel losjes. "

"Ik kon me er wel doorheen vechten, maar ik bleef toch steeds een beetje achter hem aanlopen. Dan baal je van jezelf en van je eigen spel. Maar ik houd mijn hoofd omhoog en ga ervoor zorgen dat ik de volgende keer beter ben."

Van den Bergh te sterk voor Ratajski

Dimitri Van den Bergh bereikte voor de tweede keer de finale door Krzysztof Ratajski opzij te zetten: 17-9.

Titelverdediger Van den Bergh kwam 6-2 achter en leek rijp voor de slacht, maar toen werd het spel van Ratajski steeds onnauwkeuriger. Het dieptepunt was een serie van veertien opeenvolgende missers op een dubbel.

Dimitri Van den Bergh staat voor de tweede keer naar de finale PDC/Lawrence Lustig

Van den Bergh profiteerde optimaal van de inzinking van Ratajski en won acht legs op rij. Pas in de zeventiende leg raakte Ratajski weer een dubbel. Hij pakte ook de volgende twee legs nog, maar dat was het laatste wapenfeit van Ratajski.

De finale staat zondagavond om 21.30 uur op het programma. Voor de winnaar ligt 175.000 euro klaar.

STER reclame