NOS NieuwsAangepast

Opnieuw zware regenval in België, ook wateroverlast in Nederland

België heeft opnieuw te kampen gehad met zware regenval, onweer en bliksem. Vooral in de provincie Namen zijn straten ondergelopen. In Dinant viel in korte tijd zo veel regen dat auto's door de straten dreven. Ook delen van Nederland hadden te maken met wateroverlast.

Delen van Waals-Brabant zijn getroffen door grote modderstromen, meldt de VRT. In de plaats Walhain bereikte de modder een hoogte van anderhalve meter. De brandweer probeert de modder weg te krijgen.

In België werd al uitgegaan van zware regenval vandaag. Het KMI had code oranje afgegeven vanwege de zware onweersbuien. "De felle onweersbuien hebben ons land wat later bereikt dan verwacht, maar vooral in de regio tussen Namen en Dinant, en tussen Mechelen en Dendermonde is er al heel wat regen gevallen, met veel bliksemflitsen, felle rukwinden en hagel", zei een Belgische weerman tegen de VRT. "Op sommige plaatsen is er al 20 tot 30 liter water per vierkante meter gevallen."

De hevigste buien lijken inmiddels achter de rug en volgens het KMI blijft het vannacht zo goed als droog. Voor zondagmiddag wordt nieuwe regen verwacht, maar wel minder hevig dan afgelopen avond. Het weerbureau heeft code geel afgegeven.

In Luik heeft de gouverneur een spoedoverleg belegd om maatregelen tegen eventuele nieuwe overstromingen voor te bereiden. Hulpdiensten, brandweer en opvangcentra staan klaar om hulp te bieden. Ook liggen plannen voor evacuatie van bewoners klaar.

De VRT meldt dat boven plaatsen die eerder zwaar werden getroffen, zoal Pepinster, vanmiddag een drone met luidspreker werd ingezet om bewoners op te roepen de eerste verdieping van hun woning op te zoeken of te vertrekken.

Ook zware regenval in Nederland

Ook in Nederland is op verschillende plekken opnieuw sprake van wateroverlast, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra.

Onder meer in Zeeuwse plaatsen Oud-Vossemeer en Sint-Annaland zijn enkele straten ondergelopen. De Veiligheidsregio Zeeland meldt dat er in korte tijd zo'n 25 meldingen van overlast binnenkwamen. Volgens de veiligheidsregio is de situatie nu weer onder controle.

Ook in het westen van Brabant wordt ook overlast gemeld. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zegt dat er ondergelopen kelders zijn in Steenbergen en Bergen op Zoom. De gemeente Steenbergen meldde enige tijd op Twitter de oproep om het dorpje Kruisland te mijden vanwege onbegaanbare straten. Dat bericht is inmiddels verwijderd.

Ondergelopen straten in Oud-Vossemeer

In het noorden leidden buien onder meer tot een ondergelopen deel van de snelweg A28 bij Hoogeveen. Hierdoor was enige tijd maar een rijstrook beschikbaar.

Eerder had het KNMI code geel afgegeven voor het zuidwesten en noordoosten van Nederland. Voor zondagmiddag is opnieuw code geel afgegeven vanwege de kans op nieuwe hevige onweersbuien.

Lokale. hevige buien

"Er is weinig stroming in de atmosfeer, waardoor de buien maar langzaam bewegen en het op sommige plaatsen lang achtereen hard regent", legt NOS-weerman Hiemstra uit. "We bevinden ons in relatief vochtige lucht, waardoor er veel waterdamp beschikbaar is in de atmosfeer. Ontstaan er buien, dan kan er in korte tijd veel regen vallen."

"De huidige weersituatie is duidelijk anders dan die van vorige week", zegt Hiemstra. "Vorige week werden de overstromingen veroorzaakt door een grootschalig regengebied dat 2 à 3 dagen boven hetzelfde gebied bleef hangen. De huidige wateroverlast wordt vooral veroorzaakt door lokale buien die lang boven een relatief beperkt gebied blijven hangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl