Een schilderij van Thomas a Kempis op de Agnietenberg in Zwolle
In samenwerking met
RTV Oost

Na 550 jaar krijgt schrijver en mysticus Thomas a Kempis een museum in Zwolle

Aan de vooravond van zijn 550ste sterfdag is bekendgemaakt dat de middeleeuwse schrijver, mysticus en priester Thomas a Kempis een museum krijgt. Het museum komt in een voormalig schoolgebouw tussen twee begraafplaatsen, in een buitenwijk van Zwolle. Dat is precies op de plek waar Thomas a Kempis in de vijftiende eeuw meer dan veertig jaar als monnik woonde en werkte, in een klooster op de Sint-Agnietenberg.

Initiatiefnemer van het museum is Bert Pierik. Hij is beheerder van Bergklooster, een van de twee genoemde begraafplaatsen. In de loop der jaren heeft hij een verzameling aangelegd. Pierik is nu druk bezig om het oude schoolgebouw tot museum te verbouwen, meldt RTV Oost.

Thomas a Kempis (circa 1380-25 juli 1471) wordt vaak gezien als de bekendste Zwollenaar aller tijden. Hij beschreef onder andere de geschiedenis van het klooster waar hij woonde, maar kreeg vooral bekendheid met De navolging van Christus (De imitatione Christi). Het boek is veelvuldig vertaald en na de Bijbel het meest verspreide boek van de late middeleeuwen. Tot op de dag van vandaag wordt het boek, waarin de schrijver tips geeft over hoe te handelden als christen, veel gelezen.

Op zijn nachtkastje

Pierik heeft verschillende uitgaven van het boek verzameld. Het mooiste exemplaar, zegt hij, is een met goud ingelegd, uniek exemplaar dat eens toebehoorde aan Franz Josef I, de Oostenrijkse keizer. "Maar ik denk niet dat het op zijn nachtkastje lag", aldus de verzamelaar.

In het museum zullen ook resten te zien zijn van het verdwenen klooster op de Sint-Agnietenberg. Een deel is op Pieriks begraafplaats opgegraven, een ander deel komt van verder weg. Zo is veel bouwmateriaal van het klooster in de loop der eeuwen hergebruikt om de stad te versterken. "Zo'n drie miljoen kloostermoppen (grote bakstenen) zijn via de Vecht afgevoerd naar Zwolle", zegt Pierik. "Wat wij nu vinden zijn de kruimels."

Wel laat hij een grafzerk zien die overduidelijk is gemaakt van een oude kloostermop:

Bert Pierik bij een deel van zijn collectie voor het nieuwe museum

Het meest bijzondere stuk voor zijn nieuwe museum vindt Pierik een oud schilderij. Daarop zie je Thomas a Kempis op de Sint-Agnietenberg. Het hing tien jaar geleden nog in een huiskamer in Tilburg, zegt hij. De bewoners hadden in Zwolle een tentoonstelling over de monnik gezien en namen contact op met de stichting Thomas a Kempis.

"Ik ben ernaartoe gegaan. Toen ik vertelde dat ik op die berg op het schilderij woonde, vonden ze dat fantastisch en kwam de koop rond", aldus Pierik.

Het is nog onbekend wanneer het museum opengaat. Vanavond kan een beperkt aantal mensen een kijkje nemen op de bouwplaats. Morgen speelt de beiaard van de Peperbus of Onze Lieve Vrouwe Toren een half uur lang liederen die te maken hebben met het leven van de monnik. Op een muur aan de Sassenstraat, iets verderop in de binnenstad, wordt een levensgroot portret onthuld van Thomas a Kempis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl