NOS Sport

Boogschutters beginnen goed aan Spelen: mannen tweede in landenklassement

De Nederlandse handboogschutters zijn goed begonnen aan de Olympische Spelen.

In de plaatsingsronde bij de mannen eindigden Steve Wijler, Sjef van den Berg en Gijs Broeksma respectievelijk als zesde, achtste en veertiende van de 64 schutters.

In het landenklassement eindigde het trio zelfs op de tweede plaats, achter het superieure Zuid-Korea, dat met Kim Je-deok, Oh Jin-hyek en Kim Woo-jin bestond uit de nummers één, drie en vier van het individuele klassement.

Wijler wint interne strijd

In de olympische plaatsingsronde kregen alle deelnemers 72 pijlen. Op basis van de uitslag werd de indeling voor de wedstrijden (individueel en in teamverband) in de knock-outfase bepaald. Binnen de Nederlandse ploeg stond er ook nog een plek in de gemengde landenwedstrijd op het spel.

Steve Wijler is de beste Nederlander in de plaatsingsronde

Wijler was de hele ochtend de beste Nederlander. Daardoor mag hij zaterdag 24 juli met Gabriela Schloesser-Bayardo schieten in de gemengde wedstrijd. Het Nederlandse duo behoort daarin tot de kanshebbers op een medaille.

"Echt onwijs gaaf. Het is ook de eerste keer dat we een gemengd evenement hebben op de Spelen. Het zou legendarisch zijn als wij als Nederland de eerste gouden medaille mogen hebben", reageerde Wijler.

Tegenstander Schloesser valt flauw

Schloesser-Bayardo eindigde in de plaatsingsronde als twintigste. De geboren Mexicaanse, die als eerste vrouwelijke recurve-schutter in 25 jaar actief is voor Nederland op de Spelen, kwam tot een score van 652 punten. Ze schoot 23 keer een tien (de hoogste score, in het midden van het bord), maar ook vijftien keer een acht en twee keer een zeven.

"Ik ben niet zo goed begonnen. Mijn beste rondjes schoot ik in het midden van de wedstrijd. Dat was toch niet slecht", reageerde de Nederlandse.

Donderdag schiet ze in de eerste ronde tegen Svetlana Gombojeva. De Russin, die de 45ste score noteerde, raakte na afloop van de plaatsingsronde even buiten bewustzijn door de warmte. "Blijkbaar kan ze er niet goed tegen om de hele dag in de hitte te staan", zei haar coach. Het was zo'n 33 graden op de baan.

Gabriela Schloesser-Bayardo

Schloesser-Bayardo voelde zich daarentegen prima in Tokio. "Mexicaans weer. Ik ben groot geworden in deze omstandigheden", reageerde de boogschutter die sinds 2020 een Nederlands paspoort heeft.

Landenwedstrijd en individuele strijd

Wijler, Van den Berg en Broeksma doen maandag ook als team mee aan de landenwedstrijd bij de mannen. Oranje is ook daarin kansrijk op een medaille. Volgende week zaterdag is de individuele wedstrijd op het Yumenoshima Park in Tokio.

Sjef van den Berg wordt achtste in de plaatsingsronde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl