Securitybedrijf (ter illustratie)
NOS NieuwsAangepast

Wereldwijde storing websites voorbij, ook Nederlandse sites lagen plat

Een storing bij een Amerikaans techbedrijf heeft wereldwijd een groot aantal websites circa een uur lang platgelegd. In Nederland ging het om de websites en soms ook apps van onder andere banken, kranten en bezorgdiensten. De sites van onder meer de Rabobank, ING en ABN-Amro, NS, Albert Heijn, Funda, Trouw, AD en Nu.nl waren in de namiddag onbereikbaar. Ook politie.nl lag eruit.

De oorzaak was een storing bij Akamai, een Amerikaans bedrijf dat zorgt dat websites wereldwijd snel bereikbaar zijn. Akamai liet rond 19.00 uur weten dat de problemen zijn opgelost. Begin juni trof eenzelfde storing Akamai-concurrent Fastly.

Akamai staat juist bekend om zijn betrouwbaarheid, meldt internetdeskundige Bert Hubert. "Dit soort storingen gebeuren daar nooit."

Onder de internationale websites die door de storing werden getroffen, waren onder meer webwinkel Amazon, streamingdienst HBO Max en de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta.

'Geen verband met DDos-aanvallen'

De storing lijkt geen verband te houden met de DDoS-aanval waar de GGD op dit moment door wordt getroffen, zegt NOS-techredacteur Joost Schellevis. "Daar is vooralsnog geen aanwijzing voor, maar er valt niets uit te sluiten."

Volgens Schellevis heeft Akamai nooit eerder met een dergelijke omvangrijke storing te maken gehad. "Het verbaast mij wel dat dit bedrijf wordt getroffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl