De woning van Marlies Kusters is voorlopig onbewoonbaar
NOS Nieuws

Honderden Valkenburgers kunnen niet naar huis: 'Eerst moet alles drogen'

700 gezinnen in Valkenburg kunnen voorlopig nog niet naar huis omdat de schade door de overstromingen te groot is. Inmiddels zijn er 200 alternatieve woonruimtes aangeboden, na een oproep van de gemeente, schrijft De Limburger.

Het gaat om woonruimte bij mensen thuis, om vakantiehuizen, caravans en kloosters. Tot nu toe werden de getroffen Valkenburgers ondergebracht in hotels.

Ondertussen gaan sommige bewoners van het centrum van Valkenburg toch terug naar huis, om de schade op te nemen en spullen op te halen. Naar verwachtingen zullen ze tot enkele maanden niet thuis kunnen komen. Niet iedereen heeft hulp nodig bij het zoeken naar een woonruimte. Veel familie en vrienden zorgen ook voor opvang van de getroffen gezinnen.

Marlies Kusters is een van de Valkenburgers die langere tijd haar huis uit moet:

Onbewoonbare huizen in Limburg: 'Je wordt niet goed van de stank'

In totaal is er voor 400 miljoen euro aan schade in Valkenburg. Niet alleen bij inwoners, ook bij ondernemers. De eigenaar van Café Pension 't Haantje moet zijn hele café leeghalen. "De kracht van het water is onvoorstelbaar. Er stond hier tot 50 centimeter binnen."

Er is al een hele container van twintig kubieke meter met afval uit het café gevuld. Nu volgt de tweede: "Alles moet eruit, behalve de buitenmuur."

Naar verwachting gaat het café niet meer open dit jaar. "En we hebben al elf maanden coronasluiting achter de rug. Nu nog zes maanden watersnoodsluiting."

Ook andere plekken rondom de Geul zijn zwaar getroffen. In Meerssen is voor 30 tot 50 miljoen euro schade. Ook daar zijn bewoners die voorlopig nog niet terug naar huis kunnen waarvoor onderdak gezocht wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl