In Centraal-China heeft de zwaarste regenval in decennia geleid tot enorme overstromingen. In de miljoenenstad Zhengzhou viel in een uur tijd 200 millimeter regen. Wegen en het metronetwerk zijn ondergelopen en er zijn zo'n 100.000 mensen geëvacueerd, meldt de lokale regering. Een veelvoud daarvan wordt getroffen door het noodweer.

Volgens de officiële media zijn er zeker twaalf doden gevallen, maar mogelijk loopt het dodental nog aanzienlijk op. Op sociale media worden beelden gedeeld van mensen die vastzitten in de ondergelopen metro's. In sommige video's is te zien dat mensen bijna kopje onder gaan. Honderden ernstig zieke patiënten in een academisch ziekenhuis zijn in veiligheid gebracht.

Ook gaan er beelden rond van mensen die langs de rand van metrobuizen lopen, naast een kolkende rivier op de plek waar de metro normaal gesproken over het spoor rijdt. Hoeveel mensen er nog vastzitten in de metrotunnels, is onduidelijk.

Dit zijn beelden uit de metro:

Reizigers vast in ondergelopen metro's in China

Veel wegen zijn afgesloten of zijn in watermassa's veranderd en ook verschillende vluchten zijn geannuleerd in verband met het noodweer. In Zhengzhou drijven auto's rond, blijkt uit video's, en op andere beelden is te zien dat puin op hoge snelheid wordt meegesleurd door het water.

President Xi Jinping noemt de situatie "zeer ernstig". Op de staatstelevisie zegt hij dat meerdere dammen het hebben begeven. Daardoor zijn volgens hem nog meer mensen omgekomen of gewond geraakt en is nog meer schade veroorzaakt.

Gisteren waarschuwde het leger al dat een dam in de buurt van de stad het zou kunnen begeven. Er zijn militairen ingezet om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast.

'We zien maar klein deel van de ramp'

Correspondent Garrie van Pinxteren zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat maar een klein deel van de ramp is te zien. "Het gebied is helemaal afgesloten, daardoor is de omvang nog niet helemaal duidelijk."

Dat president Xi zich er publiekelijk over heeft uitgesproken geeft wel aan dat het om een grote ramp gaat. "Het is bijzonder dat hij iets zegt, normaal gesproken doet hij dat niet snel."

Een deel van de verklaring voor de watersnood is de verstedelijking van China. "Er is heel veel beton." Maar ook de klimaatverandering is een factor. "China heeft nog steeds een groot probleem met de uitstoot van CO2. Van alle nieuw gebouwde kolencentrales wordt de helft in China gebouwd om in de energiebehoefte te voorzien."

Orkaan In-Fa

De zware neerslag wordt veroorzaakt door de orkaan In-Fa. Volgens de autoriteiten komt dit soort regenval maar eens in de honderd jaar voor in China. Het regent nu al drie dagen en er is in die tijd in de regio net zoveel water neergekomen als normaal gesproken in een heel jaar. De komende 24 uur blijft het regenen.

Ook buiten Zhengzhou, in de rest van de provincie Henan, kampen veel steden met overlast. In Luoyang is een dam doorgebroken en militairen waarschuwen dat het bouwwerk ieder moment kan instorten.

STER reclame