NOS Nieuws

Shell in beroep tegen uitspraak klimaatzaak

Shell gaat, zoals verwacht, in hoger beroep tegen het vonnis in de klimaatzaak. In dat door Milieudefensie aangespannen proces bepaalde de rechtbank in Den Haag eind mei dat het concern in 2030 de CO2-stoot met 45 procent teruggebracht moet hebben ten opzichte van 2019. Dat was de eerste keer dat een bedrijf zo'n verplichting van de rechter kreeg opgelegd.

In een persbericht herhaalt Shell-ceo Van Beurden dat het olie- en gasbedrijf zijn al bestaande plannen om CO2-uitstoot terug te brengen versneld gaat uitvoeren. In 2050 wil Shell netto nul CO2 uitstoten. Netto betekent dat CO2 bijvoorbeeld wordt afgevangen en opgeslagen onder de grond, of CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door het planten van bomen.

Shell gaat toch in hoger beroep omdat het een rechterlijke uitspraak tegen één enkel bedrijf niet effectief vindt, zegt Van Beurden. "Er is duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamentele verandering in het hele energiesysteem stimuleert. Klimaatverandering is een uitdaging die zowel dringende als mondiale actie vereist; actie die de samenwerking bevordert en de coördinatie tussen alle partijen aanmoedigt."

In een brief op LinkedIn zei Van Beurden vorige maand al dat Shell waarschijnlijk in hoger beroep zou gaan. Milieuorganisaties deden in de tussentijd oproepen om dat vooral niet te doen.

Eerder maakte Nieuwsuur al een video over de rol van de rechter in dit soort klimaatzaken, bekijk die hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl