Koen Laureij

Bij een grote brand in Soesterberg is een bedrijvenverzamelgebouw in de as gelegd. Pas vanochtend vroeg was de brand onder controle, na een nacht blussen. De brand begon gisteravond in een garagebedrijf en sloeg al snel over naar de meubelzaken die in hetzelfde gebouw gehuisvest zijn.

"De brand ontstond in een auto", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar hoe die precies is ontstaan, wordt nog onderzocht." Er zijn geen gewonden gevallen.

Van alle bedrijven heeft de brandweer er een, de Kwantum, weten te redden, zegt de woordvoerder. De resterende bluswerkzaamheden zullen nog de rest van de dag in beslag nemen.

Een dag na de brand is de verwoesting goed zichtbaar:

Bedrijvencomplex Soesterberg verwoest door brand

Het blussen van de brand was een flinke uitdaging voor de brandweer, omdat er erg weinig open water in de buurt beschikbaar was om daarvoor te gebruiken. Er werden onder meer vijftien blusvoertuigen ingezet en zo'n 150 vrijwilligers opgetrommeld.

Vanaf de luchthavens Schiphol en Lelystad kwamen rond middernacht vier 'crashtenders' aan, speciale bluswagens voor vliegtuigen. Daarbij hoeft de bemanning het voertuig niet te verlaten. Wegens de hitte konden brandweerlieden namelijk niet dichtbij komen om de brand te blussen.

'Heel tragisch'

De brandweer heeft in de loop van gisteravond drie woningen ontruimd. De bewoners van deze huizen, vlak bij de brandhaard, brachten de nacht bij familieleden elders door. Ook werd aan bezoekers van sauna Thermen Soesterberg gevraagd om eerder dan de sluitingstijd van 23.00 uur te vertrekken.

Burgemeester Rob Metz is maandagavond langs geweest bij de brand. "Ik leef heel erg mee met de ondernemers en de materiele schade en het gedoe dat dit allemaal oplevert", aldus de burgemeester tegen RTV Utrecht. "Het is heel tragisch wat er voor hen gebeurt. Die gaan om 17.00 uur 's middags naar huis en dan staat de hele boel opeens in brand."

Vanuit de lucht was de omvang van de brand goed te zien:

Meubelwinkels Soesterberg afgebrand, oorzaak nog onbekend

STER reclame