AFP

De Marokkaan Abdul Latif Nasser is weg uit de militaire gevangenis in Guantánamo Bay, waar het Amerikaanse leger sinds 2001 terreurverdachten vasthoudt, vaak zonder proces. Het Pentagon, het ministerie van Defensie, meldt dat Nasser is overgebracht naar Marokko.

Het is de eerste keer sinds het aantreden van president Biden dat een gevangene Guantánamo Bay verlaat. Er zitten daar nu nog 39 mensen vast.

De 56-jarige Nasser zat sinds 2002 in het militaire complex op Cuba. Volgens Amerikaanse documenten, die jaren geleden via WikiLeaks openbaar werden, zou hij in de jaren 90 in contact zijn gekomen met al-Qaida-leider Osama bin Laden. Later zou hij in Afghanistan bij de Taliban hebben gevochten.

Na de Amerikaanse invasie in Afghanistan, die volgde op de aanslagen van 11 september 2001, werd hij opgepakt en in mei 2002 overgebracht naar Guantánamo.

Abdul Latif Nasser op een foto uit 2008, afkomstig van het Pentagon US Department of Defense

Nasser was in 2016 al in aanmerking gekomen voor ontslag uit Guantánamo Bay, toen Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat hij geen gevaar vormde voor de nationale veiligheid. De procedure daarvoor was nog niet afgerond toen begin 2017 president Trump aantrad. Die wilde in zijn ambtstermijn niemand uit het complex laten gaan. Biden wil het aantal gevangenen wel terugbrengen.

Podcast

Vorig jaar zei Nasser in een open brief in het blad Esquire dat hij de jaren vanaf 2016 de zwaarste vond. "Nadat Trump president was geworden, verloor ik mijn verlangen om te slapen, te eten, of iets anders te doen dan mezelf op te sluiten in mijn cel en te huilen", schreef hij daarin.

Over Nasser is ook een podcast gemaakt, The Other Latif, door een gelijknamige Amerikaanse journalist.

Nasser is nu naar Marokko gebracht. Daar is hij na aankomst aangehouden. De Marokkaanse justitie doet onderzoek naar mogelijke terreurdaden door Nasser, zonder daar verder over in detail te treden.

STER reclame