Minister Grapperhaus ANP

Ook de Staat is benadeeld door fraude die werd gepleegd bij advocatenkantoor Pels Rijcken. Dat schrijft demissionair minister van Justitie Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Advocaten van Pels Rijcken behartigen vaak de belangen van de Staat in rechtszaken. De fraude werd gepleegd door een voormalig bestuursvoorzitter, die inmiddels overleden is.

De schade voor de Staat lijkt vooralsnog beperkt, schrijft Grapperhaus. Maar om hoeveel geld het gaat zegt de demissionair minister niet. De totale fraude bedraagt 9,5 miljoen euro. Grapperhaus spreekt van een "vanzelfsprekend ontoelaatbare " situatie en neemt de zaak hoog op.

Zo lopen er nog onderzoeken naar de situatie en is het kantoor zelf aan de slag met verbeterplannen onder extern toezicht.

Samenwerking niet stopgezet

Omdat de overleden bestuursvoorzitter alleen handelde, ziet het demissionaire kabinet geen reden om de samenwerking met het kantoor, dat vaker de belangen van de Staat behartigt, op dit moment stop te zetten.

De betrokken ex-bestuursvoorzitter Frank Oranje overleed vorig jaar. Het bleek dat hij gedurende achttien jaar lang soms grote geldbedragen wegsluisde naar privérekeningen buiten het bedrijf.

Dat hij dat zo'n lange tijd deed zonder dat anderen het ontdekten, kwam doordat hij de tekorten steeds aanvulde met geld van rechthebbenden in andere zaken.

STER reclame