Koninklijke familie poseert voor de camera's, na vandaag vakantie

Koning Willem-Alexander heeft de jaarlijkse fotosessie voor de zomervakantie met een dubbel gevoel bijgewoond, zei hij na afloop. Hij liet de gebruikelijke bijeenkomst met zijn gezin doorgaan ondanks de wateroverlast in Limburg en de dood van Peter R. de Vries gisteren. "In goede en slechte tijden", redeneerde hij.

"Ik wil beginnen met te zeggen dat wij hier met gemengde gevoelens staan vandaag; op de dag nadat Peter R. de Vries overleden is na ruim een week gevochten te hebben voor zijn leven", zei de koning toen journalisten hem en Máxima enkele vragen konden stellen.

"Een verschrikking voor vele mensen", noemde Willem-Alexander de aanslag. Hij zei de nabestaanden en familieleden van De Vries veel kracht toe te wensen. "En ik weet ook dat onder u collega's zijn die op dit moment ook hier met gemengde gevoelens zitten. Ons medeleven gaat net zo goed naar u uit."

Kijk hier naar de hele verklaring van het koningspaar:

Koning Willem-Alexander: 'De dood van Peter R. de Vries is een verschrikking voor velen'

Willem-Alexander was in gedachten ook in Limburg, waar hij gisteren nog langsging. "Terwijl wij hier staan wordt in Noord-Limburg geëvacueerd. Ik wens alle mensen die met het wassende water te maken hebben heel veel sterkte toe. Uiteraard ook in België en Duitsland, waar zoveel slachtoffers gevallen zijn. Wij leven heel erg met hen mee."

De koning zei dat het bezoek aan Valkenburg gisteren indruk op hem had gemaakt. "Je ziet de beelden, maar in werkelijkheid is het zo ontzettend veel desastreuzer. Je ziet mensen die net weer begonnen waren na anderhalf jaar corona. Hartverscheurend."

Gevraagd naar zijn expertise in waterbeheer zei de koning te verwachten dat de overstromingen tot nieuwe maatregelen leiden, hoewel er ook na de overstromingen van '93 en '95 al werd ingegrepen. "We zijn toen voortvarend aan de slag gegaan voor neerslagen die halverwege de eeuw zouden vallen. Dat ging over winterneerslagen en nu zitten we in de zomer al met buien die 20 jaar geleden onvoorstelbaar waren. Wat dat betreft haalt het klimaat de planning in."

Koning Willem-Alexander: 'Situatie in Limburg hartverscheurend'

Het was de eerste keer sinds vorig jaar juli dat koning Willem-Alexander met koningin Máxima en hun drie dochters voor de fotografen poseerden, omdat de gebruikelijke wintersportsessie in Lech niet doorging vanwege corona.

De jaarlijkse sessie geldt traditioneel als het begin van de zomervakantie van het gezin. De afspraak is dat media hen daarna meer privétijd gunnen. Zo wilde de koning niet bevestigen waar het gezin naartoe gaan. "Ik ga ook niet zeggen dat we naar Griekenland gaan", voegde hij er lachend aan toe.

Máxima sprak van een verdiende vakantie voor iedereen in Nederland. "Een andere omgeving, een beetje rust, ik gun iedereen een beetje rust", zei ze. "Ik hoop dat alle plannen van elke familie kunnen doorgaan."

Perfect vakantiemoment

Willem-Alexander vulde nog aan hoe zijn perfecte vakantiemoment eruitziet: alleen met zijn gezin op zee. "Op een boot, geen beveiliging, geen personeel, alleen ons vijven. Onbetaalbaar."

Hij voegde eraan toe ondanks zijn vakantie toch nog contact te houden met de hoofdrolspelers in de kabinetsformatie. Ook is hij van plan de Olympische Spelen te volgen.

STER reclame