Corrie en Adrie Groen, ouders van Tanja, bij de persconferentie over Stichting De Gouden Tip op 23 juni ANP

Het televisieprogramma Tijd voor Max komt vanavond met een extra uitzending over de zaak-Tanja Groen en de stichting De Gouden Tip. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries richtte de stichting onlangs op om geld in te zamelen voor een doorbraak in de verdwijningszaak van de studente.

In de special van Omroep Max zijn vanavond de ouders van Tanja aanwezig, evenals de mede-initiatiefnemer van de stichting Simon Vuyk. Hij is goed bevriend met De Vries en werkt als eindredacteur al jaren met hem samen.

Aanleiding voor de uitzending en de aanwezigheid van Tanja's ouders is de aanslag op De Vries, precies een week geleden, na een uitzending van RTL Boulevard. "De ouders zijn sinds die avond helemaal kapot. Ik moest iets ondernemen om te zorgen dat we allemaal verder kunnen", zei Vuyk vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Royce de Vries, zoon van de misdaadverslaggever, kondigde de uitzending aan op Twitter:

Tanja Groen verdween in 1993 na een feestje tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Het is een zaak "zonder enig spoor", aldus Vuyk. "In 1994 hebben we een eerste reportage gemaakt. Daarna hebben we er zo vaak grote en kleine aandacht aan besteed, maar de zaak is altijd op slot gebleven. We weten niets, behalve dat ze op de fiets bij dat studentenfeestje is weggegaan. In dat opzicht is het de moeilijkste zaak van allemaal."

Geld inzamelen voor een beloning van een miljoen euro, voor de persoon die de gouden tip geeft die naar Tanja leidt, is volgens Vuyk "een ultieme poging" om de zaak vlot te trekken. "Alles is geprobeerd. We moeten maximaal gaan voor die ene kans dat er iemand is die meer weet en Tanja aanwijst."

'Dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn'

Vuyk heeft het sinds de aanslag op zijn vriend moeilijk gehad, vertelde hij. "Gruwel. Horror. Dat soort termen moet ik aan denken. Het roept heel veel in je op. En levensveranderend, dat is het ook. Je merkt dat je zo met en op elkaar betrokken bent dat dingen nooit meer hetzelfde zullen zijn."

Hij hoopt dat er snel een miljoen euro opgehaald wordt voor de stichting. "Als Peter wakker wordt, wil ik tegen hem zeggen dat we dat miljoen binnen hebben."

De speciale uitzending van Tijd voor Max is om 19.00 uur live te zien op NPO1.

STER reclame