AFP
NOS Voetbal

'Messi zou prijzen met Barcelona direct inruilen voor eindzege met Argentinië'

Drie eerdere pogingen mislukten, maar de vierde moet bij Lionel Messi voor een enorme bevrijding gaan zorgen. De finale van de Copa América tegen Brazilië, komende nacht (vanaf 02.00 uur Nederlandse tijd), is misschien wel zijn laatste kans op een hoofdprijs met Argentinië.

Wie wil weten hoezeer Messi hunkert naar succes met de A-ploeg van Argentinië, moet hieronder eens de penaltyreeks tegen Colombia terugkijken. Een speciale camera werd tijdens de climax van de halve finale op de inmiddels 34-jarige vedette gericht. Passie, vuur en leiderschap dropen van de recordinternational en Argentijns topscorer aller tijden af.

"Messi heeft al meerdere keren gezegd dat hij gewonnen clubprijzen direct in zou ruilen voor een eindzege met Argentinië", aldus journalist Roy Nemer, die het Argentijnse elftal op de voet volgt. En dat zijn er nogal wat. Liefst 35, waaronder vier Champions Leagues en drie wereldbekers met FC Barcelona.

Bekijk hieronder hoe Lionel Messi meeleeft tijdens de penaltyserie:

Messi tijdens penaltyreeks Argentinië: passie, vuur en leiderschap

Messi is momenteel bezig met wellicht één van zijn allerlaatste missies als international. Een missie die de kroon op zijn imposante carrière moet zetten. Al die gewonnen prijzen met Barcelona zijn hem uiteraard veel waard, maar een titel met Argentinië zou de kers op de taart zijn.

Zondag tegen aartsrivaal Brazilië, in het Maracanã-stadion, wil Messi afrekenen met het verleden.

Vier verloren finales

Want vier verloren finales zitten hem dwars. In 2007, 2015 en 2016 droop Messi teleurgesteld af na nederlagen in de eindstrijd van de Copa América. In 2014 trok hij met zijn land aan het kortste eind tijdens de WK-finale tegen Duitsland.

Na de deceptie tegen Chili in 2016, waarbij Messi een penalty miste in de strafschoppenserie, bedankte hij zelfs even voor de nationale ploeg.

"Ik heb er alles aan gedaan. Het is wat ik het liefst wilde, een prijs winnen met Argentinië. Helaas is het me niet gelukt. Het is een schande, verbazingwekkend. Het mocht niet zo zijn. Dit doet heel veel pijn", zei de toen 29-jarige Argentijnse superster.

Messi kwam uiteindelijk toch terug op zijn besluit. Om zijn ultieme droom te verwezenlijken. En nu kan die droom eindelijk bewaarheid worden.

Alleen moet dan wel Brazilië, met Neymar als uithangbord, worden verslagen. Messi en Neymar raakten bevriend tijdens hun gezamenlijke periode bij Barcelona, maar binnen de lijnen zullen de twee niet attent naar elkaar toe zijn.

Formidabele cijfers

Argentinië won in april 1998 voor het laatst in het Maracanã-stadion. Onder toeziend oog van bijna 100.000 toeschouwers was een doelpunt van Claudio López voldoende om de Brazilianen stil te krijgen.

Deze editie van de Copa América lijkt de editie van Messi te worden, met al vier goals en vijf assists achter zijn naam. Dat betekent dat Messi in negen van de in totaal elf treffers van de Argentijnen een direct aandeel heeft gehad. Formidabele cijfers, waar ook Neymar met zijn twee goals en drie assists niet aan kan tippen.

In 2005 had verslaggever Kees Jongkind op het WK onder 20 een interview met Lionel Messi, die vervolgens uit zou groeien tot 's werelds beste voetballer.

2005: Messi eet een spekkie in Nederland

Nemer is een kenner van het Argentijnse voetbal en beheert de website Mundo Albiceleste, over de Argentijnse nationale voetbalploeg. Hij merkt hoezeer Messi hunkert naar succes met Argentinië. "Dat leeft bij hem meer dan bij wie ook."

Messi bereidde in de halve finale tegen de Colombianen de openingstreffer voor, maar Argentinië kreeg het moeilijk en moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel (1-1).

"Die wedstrijd tegen Colombia, en vooral de penaltyreeks, maakte duidelijk hoe diep het bij hem zit", merkte Nemer. "Hij was continu bezig met zijn medespelers en doelman Emiliano Martínez. Ik vond dat prachtig om te zien. Je zag aan alles dat Messi deze misschien wel laatste kans op een triomf met Argentinië wil grijpen."

WK volgend jaar

Messi lijkt sowieso, ongeacht de uitkomst van de finale van de Copa América, door te gaan tot en met het WK van volgend jaar in Qatar.

Nemer gunt de kleine dribbelaar een mooi afscheid in het shirt van Argentinië. "Messi is het kloppend hart van dit Argentinië, de absolute leider. Het zal moeilijk worden om hem te vervangen, maar dat werd ook gezegd over Maradona. Ik hoop echt dat Messi een hoofdprijs met Argentinië is gegund. Hij zal tot op het bot gemotiveerd zijn tegen Brazilië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl