NOS Nieuws

Ook Google nu beschuldigd van machtsmisbruik via zijn downloadwinkel

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan vanwege machtsmisbruik in de Play Store, de downloadwinkel van Android. De grote concurrent van de internetgigant, Apple, heeft al langer te maken met vergelijkbare beschuldigingen.

In totaal hebben 36 staten, onder leiding van Utah, hun naam onder de aanklacht gezet. Daarin wordt gewezen op de 30 procent commissie (over de eerste 1 miljoen euro omzet per jaar is dit 15 procent) die Google vraagt bij aankopen. Ze beschuldigen het bedrijf ervan dat het, om deze inkomsten te blijven krijgen, gebruikmaakt van "concurrentiebeperkende tactieken" om de "concurrentie in de distributie van Android-apps te verminderen en te ontmoedigen".

Duopolie

Ook stellen de staten dat Android het enige "rendabele" besturingssysteem is dat fabrikanten van mobiele telefoons een licentie kunnen geven om hun toestellen in de VS te verkopen. Zowel in Amerika als in Europa hebben Android en iOS een duopolie; andere besturingssystemen spelen geen rol van betekenis. iOS van Apple werkt alleen op iPhones, daar kunnen andere fabrikanten geen licentie voor afsluiten.

In de aanklacht wordt daarnaast gesteld dat Google heeft geprobeerd om Samsung, de belangrijkste telefoonmaker voor Android-toestellen, om te kopen in een poging te voorkomen dat de Zuid-Koreaanse elektronicagigant zijn eigen downloadwinkel ging ontwikkelen. "Google voelde zich zeer bedreigd", staat in de aanklacht.

De vrees was dat Samsung met zijn Galaxy Store bijvoorbeeld populaire games aan zich zou kunnen binden, bovendien onder aantrekkelijkere voorwaarden zoals een lagere afdracht.

Het omkopen van Samsung ging uiteindelijk niet door, zo staat in de aanklacht, maar andere belangrijke ontwikkelaars zouden wel zijn omgekocht. Het bedrijf zou vrezen dat deze app-makers een dermate "sterke relatie met klanten hebben en genoeg merkbekendheid hebben" dat het hun zou lukken om klanten naar andere downloadwinkels te trekken of hen de app buiten een dergelijk platform om te laten installeren. Als dat gebeurde, zouden kleine ontwikkelaars volgen waardoor deze methodes populairder zouden worden.

'Opener dan andere platforms'

In een reactie zegt Google dat het "raar is dat de staten een zaak aanspannen tegen een systeem dat opener is dan anderen", een subtiele verwijzing naar Apple's App Store. Ook zegt het bedrijf dat deze zaak vooral grote partijen helpt: "Deze zaak draait niet om het helpen van de kleine man of om het beschermen van consumenten, maar draait om het helpen van een paar grote ontwikkelaars die wel de voordelen van de Play Store willen, maar er niet voor willen betalen."

Het bedrijf gaat niet in op de beschuldigingen van omkoping.

Plannen voor regelgeving

De afgelopen jaren is zowel de Play Store als de App Store uitgegroeid tot essentieel platform voor ontwikkelaars. In de VS en Europa zijn er plannen om via regelgeving hun macht in te perken. Daarnaast loopt in de VS een rechtszaak van Fortnite-maker Epic tegen Apple, die over hetzelfde onderwerp gaat. Een uitspraak wordt nog deze zomer verwacht.

In Europa loopt sinds vorig jaar een zaak tegen Apple over machtsmisbruik in de App Store. Het bedrijf is eerder dit jaar in staat van beschuldiging gesteld wegens oneerlijke concurrentie op de markt van muziekdiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl