Mogelijk honderden migranten verdronken

Aangepast

Tussen Tripoli en Malta zijn waarschijnlijk honderden migranten verdronken. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera en lokale media brak daar gisteren een boot met 600 migranten in tweeën.

Een aantal drenkelingen bereikte na twee uur zwemmen de kust van Malta. Sommigen zijn gered. Gevreesd wordt dat de meeste opvarenden zijn omgekomen.

Gered

Met een grote groep migranten op een andere boot liep het beter af. Voor de kust van het Italiaanse eilandje Lampedusa botste een boot met 300 vluchtelingen op een rots. Tientallen vluchtelingen, onder wie ook vrouwen en kinderen, sprongen in paniek in zee.

De kustwacht heeft alle drenkelingen gered. Het schip was op weg naar Malta, maar werd door de Maltese kustwacht naar Lampedusa begeleid.

Visa

Sinds het begin van de Arabische Lente proberen vooral veel mensen uit Noord-Afrika via Lampedusa Europa binnen te komen. Vandaag arriveerde daar nog een boot met 800 migranten, vorig weekend arriveerden er 2000 migranten.

De Italiaanse overheid begon half april met het uitdelen van visa aan Tunesische vluchtelingen. Met duizenden tegelijk kwamen ze de afgelopen weken per boot uit Noord-Afrika, op zoek naar werk en een toekomst.

Italië kan die enorme toestroom niet aan en hoopt dat de Tunesiërs, met de papieren op zak, het land zullen verlaten.

STER Reclame