Lale Gül
NOS NieuwsAangepast

'Ik ga Nederlanders onthoofden': bedreiger Lale Gül volgens OM geradicaliseerd

De 19-jarige man die verdacht wordt van het bedreigen van auteur Lale Gül met de dood, heeft volgens het Openbaar Ministerie eveneens online gedreigd met het plegen van terroristische misdrijven. Oguz Ö. verklaarde voor de rechtbank van Amsterdam dat zijn uitingen "stomme grappen" waren. Hij blijft vastzitten, oordeelde de rechter.

De verdachte uit Noord-Brabant komt met licht blozende wangen de rechtszaal in. Hij draagt een donkergroen jack met daaronder een hoodie en praat zacht. "Kunt u zich voorstellen dat mensen hiervan schrikken?", vraagt de rechter. "Ja, dat wel", antwoordt hij licht knikkend.

'Ik zal je onthoofden'

"In de naam van Allah ik zal je onthoofden op de meest barbaarse manier", en "Ik ben het grootste gevaar voor Nederland". Twee van de teksten die hij volgens het OM online heeft gezegd via bijvoorbeeld WhatsApp. Evenals: "We plannen een grote schietpartij in een synagoge", "Ik ga Nederlanders onthoofden" en "Ik hoor bij IS sukkels".

Via diverse Instagramaccounts zou hij de 23-jarige Gül hebben bedreigd. Volgens het OM stuurde hij afbeeldingen van geweren en video's van IS-propaganda. Daarbij zette hij teksten als "S4H" (Sharia4Holland), "je staat officieel op de zwarte lijst" en "we zijn overal actief in Amsterdam".

Gül is niet in de rechtszaal aanwezig. Als Ö. vrijkomt vertrekt ze uit Nederland, schrijft ze. Tot nu toe is Ö. de enige die in Nederland is aangehouden wegens het bedreigen van de schrijfster. Vanwege de situatie is ze gestopt met schrijven over islam.

De auteur zegt honderden keren te zijn bedreigd op sociale media vanwege haar boek Ik ga leven. Daarin uit ze zware kritiek op haar conservatief-islamitische opvoeding als Nederlandse van Turkse afkomst. Gül zit ondergedoken op een geheime locatie.

'Grootspraak'

"Mijn cliënt heeft eigenlijk alles ruiterlijk bekend", zegt de advocaat van de verdachte. Ze omschrijft hem als een beïnvloedbare en kwetsbare jongeman met een gedragsstoornis. Zijn woorden waren grootspraak en er zijn geen aanwijzingen dat hij daadwerkelijk van plan was de dreigementen uit te voeren, zegt de verdediging.

Ö. werkt volledig mee, is nooit eerder met justitie in aanraking gekomen en vormt geen gevaar, stelt zijn advocaat. Maar de rechtbank gaat niet mee in het verzoek om zijn voorlopige hechtenis op te heffen. "Het gaat om best veel bedreigingen en er zijn aanwijzingen van een mogelijke psychische stoornis bij de verdachte", zegt de rechter.

De rechtbank gaat mee in de redenering van de officier van justitie dat er wel degelijk kans is op recidive. "Meneer heeft bewust via meerdere accounts gedreigd en ook anderen daarbij betrokken", zegt de officier. Ook heeft hij volgens het OM kennis van wapens en actief gezocht naar onklaar gemaakte wapens.

'Gedwongen tot bommelding'

De verdachte is geradicaliseerd en er zijn aanwijzingen dat hij zich ook in detentie schuldig heeft gemaakt aan bedreiging. Ook haalt de rechter aan dat "een getuige heeft verklaard dat de verdachte hem heeft gedwongen tot het doen van een bommelding in België".

Die bewering is strijdig met een eerdere verklaring van die medeverdachte, reageert de advocaat van Ö. Daaruit valt op te maken dat het hier gaat om de 15-jarige jongen die in Vlaanderen is opgepakt, eveneens wegens bedreiging van Gül.

Sharia4Belgium

Daarover schreef het slachtoffer vorige week bij Elsevier: "Ik heb al moeten slikken dat een andere bedreiger, die mij óók foto's van geweren stuurde, in het geheel niet wordt vervolgd, omdat hij een minderjarige Belg is. Ook al is hij verbonden aan de groep Sharia4Belgium en verdachte in een lopende rechtszaak aangaande een bommelding."

In het opiniestuk deed Gül ook een oproep aan advocaten in Nederland of iemand haar belangeloos wil bijstaan vanwege de bedreigingen. Omdat de kans op veroordeling tot een "noemenswaardige straf" voor haar bedreigers of op het krijgen van schadevergoeding volgens haar nihil is.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak staat gepland op 29 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl