Sha'Carri Richardson AFP

Door een positieve test op cannabis is de Amerikaanse sprintster Sha'Carri Richardson een maand geschorst en zijn haar resultaten van het olympisch kwalificatietoernooi geschrapt. Daardoor mist ze in ieder geval de 100 meter in Tokio.

Richardson wordt gezien als een van de favorieten voor het goud op die afstand. Bij het olympisch kwalificatietoernooi in de Verenigde Staten liep de 21-jarige sprintster vorige maand 10,86. Nu blijkt dat ze bij die wedstrijden positief is getest, waardoor al haar resultaten daar zijn geschrapt. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in vanaf 28 juni.

Toch is er nog een kans dat Richardson in actie zal komen tijdens de Olympische Spelen. Op 31 juli, nadat haar schorsing is verlopen, wordt de 4x100 meter estafette gelopen. Daarvoor zal ze wel geselecteerd moeten worden door de USATF, de Amerikaanse atletiekbond.

'Ik ben een mens'

Richardson, die zich donderdag zonder opgave van reden afmeldde voor de 200 meter bij de Diamond League-wedstrijden in Stockholm, zegt de cannabis te hebben gebruikt om zo om te gaan met de recente dood van haar moeder.

"Ik was getriggerd en verblind door emoties", vertelde de atlete vrijdag bij het Amerikaanse tv-programma The Today Show. "Ik weet dat ik mezelf niet kan verbergen dus op deze manier probeerde ik mijn pijn te verbergen."

In de nacht van donderdag op vrijdag plaatste ze al de cryptische tweet "ik ben een mens".

Dit seizoen liep Richardson al vijf keer een tijd onder de elf seconden. In april noteerde ze haar snelste tijd: 10,72. Alleen de Jamaicaanse sprintster Shelly-Ann Fraser-Pryce was dit jaar sneller: zij liep bij de Jamaicaanse kwalificatiewedstrijden 10,71 op de 100 meter.

Verboden middel

Cannabis staat op de lijst van verboden middelen van wereldantidopingbureau WADA, met een schorsing van vier jaar. Als een atleet kan aantonen dat het gebruik van cannabis niet is gerelateerd aan sportprestaties, wordt een schorsing van drie maanden opgelegd.

Omdat Richardsons cannabisgebruik niet sportgerelateerd was, werd ze voor drie maanden geschorst. Daar gingen nog twee maanden vanaf omdat ze meewerkt aan een anti-drugsprogramma.

STER reclame