Roger Federer heeft op Wimbledon aan zelfvertrouwen gewonnen. De achtvoudig winnaar was op het Centre Court na een stroeve start te sterk voor de Fransman Richard Gasquet: 7-6 (1), 6-1, 6-4.

Roger Federer AFP

Het optreden in de tweede ronde moet Federer hoop geven voor het vervolg van het toernooi. De verwachtingen rondom de Zwitser waren immers niet hoog na zijn vroege uitschakeling op het grastoernooi in Halle en zijn moeizame zege op Adrian Mannarino in de eerste ronde.

De 39-jarige Federer maakte in de eerste set veel onnodige fouten, vooral met zijn backhand, maar de winst in de tiebreak gaf hem lucht en vertrouwen. Gasquet liet bovendien een goed niveau zien.

Hij begon beter te bewegen en te variëren en gaf zijn generatiegenoot Gasquet (35 jaar), die twee van de twintig voorgaande ontmoetingen won, steeds meer het gevoel dat er niets meer te halen viel. Federer besloot de partij met een ace.

Ik ben er nog niet, al ben ik wel blij met mijn plek in de derde ronde.

Roger Federer

"Ik ben heel erg blij met mijn overwinning. Na de eerste set ging het veel meer vanzelf", zei de Zwitser na afloop. Federer kreeg tijdens het interview op de baan ook de vraag of hij zijn huidige niveau kon inschatten ten opzichte van zijn topvorm.

"Ik weet nog niet waar ik sta. Ik ben er nog niet, al ben ik wel blij met mijn plek in de derde ronde. Ik denk dat mijn optreden vandaag in orde was", antwoordde hij.

De als zesde geplaatste Federer treft in de derde ronde de Brit Cameron Norrie, de nummer 29 van de plaatsingslijst.

Alexander Zverev loopt vooralsnog soepel door het toernooi. De als vierde geplaatste Duitser haalde de derde ronde na een eenvoudige zege op de Amerikaan Tennys Sandgren: 7-5, 6-2, 6-3.

Bewustwording

De 24-jarige Zverev stelde tot 2020 vaak teleur op grandslamtoernooien, maar heeft sindsdien beter in de gaten wat er nodig is om op het allerhoogste niveau te presteren.

De finalist van de US Open (2020) en halvefinalist op Roland Garros (2021) spaarde ook tegen Sandgren de energie die hij in de tweede week van het toernooi, als de op papier sterkere tegenstanders elkaar treffen, nodig zal hebben. Hij kwam op Wimbledon nog nooit voorbij de vierde ronde.

Zverev, die in de eerste ronde al een sterke indruk maakte tegen Tallon Griekspoor, speelt nu tegen de Amerikaan Taylor Fritz.

Alexander Zverev AFP

Daniil Medvedev kwam op Wimbledon tot nu toe zelfs nooit voorbij de derde ronde. De Rus verkeert echter in een uitstekende vorm, getuige zijn overwinning op de talentvolle Spanjaard Carlos Alcaraz: 6-4, 6-1, 6-2.

"Carlos is een geweldige speler. Ondanks dat gras niet zijn fijnste baansoort is, gaf hij alles in de eerste set", zwaaide Medvedev zijn 18-jarige tegenstander alle lof toe. "Vroeg of laat gaat hij de toptien halen, en misschien zelfs wel hoger."

Daniil Medvedev viert zijn winst op Carlos Alcaraz op Wimbledon AFP

STER reclame