In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Proef met legale inkoop en verkoop van wiet nog niet in najaar van start

Het ziet er niet naar uit dat de wietproef met de legale levering, inkoop en verkoop van cannabis al dit najaar van start kan gaan. Aan de proef doen tien steden mee. De Arnhemse burgemeester Marcouch schrijft aan zijn gemeenteraad dat in elk geval in zijn stad nog te veel onzekerheden zijn. Zo hebben de telers meer tijd nodig om kwalitatief goede hasj te kunnen leveren.

Arnhem behoort net als onder meer Groningen, Maastricht, Almere en Breda tot de tien steden die meedoen aan de proef. De vier grote steden doen niet mee, omdat ze het niet eens waren met de opzet van het experiment.

Volgens Marcouch werd in een bijeenkomst eind april met de tien deelnemende gemeenten en de ministers van Justitie en Volksgezondheid al wel duidelijk dat niet alle steden het najaar zouden kunnen beginnen.

Een woordvoerder van het ministerie Justitie wil het woord "uitstel" niet in de mond nemen en wijst op het belang van een zorgvuldig proces met de strenge eisen aan telers en de wiet.

Eind vorig jaar werden uit zo'n veertig aanmeldingen tien telers gekozen die mogen meedoen aan de proef. Die telers moeten door een screening op basis van de wet Bibob. Als uit die screening geen bezwaren blijken, mogen de telers daadwerkelijk gaan deelnemen aan de proef.

Als de telers voldoende wiet kunnen aanbieden binnen de grenzen van het experiment wordt er een startdatum vastgesteld.

Advertentie via Ster.nl