PVV-Kamerlid Markuszower
NOS NieuwsAangepast

Kamer valt opnieuw over uitspraken PVV over minister Kaag

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat PVV-Kamerlid Markuszower te ver is gegaan met uitspraken over minister Kaag. "We weten toch allemaal dat mevrouw Kaag heel graag terroristen om zich heen heeft", zei hij in een debat over het terughalen van een IS-vrouw uit Syrië. GroenLinks heeft zich teruggetrokken, omdat de Kamervoorzitter niet ingreep.

Denk-Kamerlid Kuzu noemde de uitspraak van de PVV'er "walgelijk", "abject" en "de Tweede Kamer onwaardig". Hij vroeg Kamervoorzitter Bosma in te grijpen. Maar die zei dat hij geen inhoudelijk oordeel wilde vellen over de woorden van Markuszower. Hij wees erop dat die geen scheldwoorden had gebruikt.

Kuzu kreeg steun van een groot deel van de Tweede Kamer. SGP-leider Van der Staaij zei dat het goed is als er stevig wordt gedebatteerd. "Maar we moeten ons onthouden van persoonlijke beledigingen en giftige uitlatingen over personen." SP-Kamerlid Van Nispen vond de uitspraak "ver, ver, ver over de schreef".

GL verlaat debat

"Ik ga niet verder met dit debat onder een voorzitter die niet ingrijpt", zei GroenLinks-Kamerlid Ellemeet, die inderdaad opstapte. Zij kreeg kritiek van onder anderen de Kamerleden Van Haga (fractie-Van Haga) en Van der Plas (BBB), die vinden dat hiermee de suggestie wordt gewekt dat Kamervoorzitter Bosma (PVV) partijdig is door niet op te treden tegen zijn fractiegenoot. "Die ondertoon vind ik stuitend", zei Van der Plas.

Kamer opnieuw boos om PVV uitspraken over Kaag

Het debat over het terughalen van de IS-vrouw is niet geschorst en is nog bezig. Minister Kaag van Buitenlandse Zaken zei voor ze aan haar beantwoording begon dat zij de uitspraak van Markuszower ten zeerste betreurt en verre van zich werpt. Ze bedankte de Kamerleden die ertegen ingingen.

Vorige week was er een harde confrontatie tussen PVV-leider Wilders en een groot deel van de Tweede Kamer. Wilders betichtte D66-leider Kaag van sympathie voor de terroristen van IS. Kaag zei toen: "Ik veracht uw woorden, met alle kracht die ik in mij heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl